Stoppen met roken, beginnen met sporten, nooit meer snoepen en kilo’s afvallen, minder alcohol drinken, meer lezen, de liefde en/of job van je leven strikken, een nieuw jaar is altijd een uitgelezen moment om al je goede voornemens eens op te lijsten. Of daar in de praktijk veel van terecht komt, is echter nog maar de vraag. Daarom zetten we bij deze de zaken even op een rijtje die mentaal sterke mensen absoluut niet doen. Misschien een goed begin om al die goede voornemens ook werkelijkheid te laten worden.

Uiteraard zijn er een hele hoop dingen die mentaal sterke mensen juist wel doen, maar volgens Amy Morin, psychotherapeut en schrijver, doen ze veel dingen ook net niet.

1. Tijd verspillen met zelfmedelijden

Mentaal sterke mensen nemen verantwoordelijkheid voor hun acties en de resultaten van die acties. Hoewel ze beseffen dat het leven niet altijd even eerlijk is, zijn ze in staat om moeilijke situaties het hoofd te bieden en er lessen uit te trekken. Sterker nog: ze zijn dankbaar voor deze lessen.

2. Hun kracht af laten nemen

Mensen die mentaal sterk in hun schoenen staan, laten hun kracht niet ondermijnen door anderen die hen minderwaardig of slecht over zichzelf proberen te laten voelen. Ze begrijpen dat ze zelf controle hebben over hun acties, emoties en hoe ze reageren op anderen.

3. Vluchten voor verandering

In plaats ervoor te vluchten, omarmen mentaal sterke mensen verandering en verwelkomen ze iedere uitdaging. Hun grootste angst –als ze er al eentje hebben- is die voor stagnatie. Verandering en zelfs onzekerheid brengt het beste in hen naar boven en geeft hen energie.

4. Tijd verspillen aan zaken die ze niet kunnen controleren

Mentaal sterke mensen klagen zelden over het verkeer, verloren bagage of andere mensen omdat ze weten dat ze deze factoren toch niet kunnen controleren. Wat ze wel kunnen controleren is hun eigen respons en houding. En dat is precies wat ze doen.

5. Zich in bochten wringen om anderen te plezieren

Ken je mensen die altijd anderen proberen te plezieren? Of mensen die enorm hun best doen om dat net niet te doen om zichzelf sterker te voelen? Mentaal sterke mensen doen geen van beiden, maar streven ernaar om mensen te plezieren wanneer het gepast is zonder angst om hun mond open te doen.

6. Onberekende risico’s nemen

Een mentaal sterke persoon is bereid om berekende risico’s te nemen. Dat wil niet zeggen dat ze zich als een kip zonder kop in hachelijke avonturen begeven, maar de risico’s en voordelen zorgvuldig overwegen en zich bewust zijn van het worst-case scenario voordat ze tot actie overgaan.

7. Blijven hangen in het verleden

Er schuilt kracht in erkenning van het verleden, vooral van dingen die je daarvan hebt opgestoken, maar een mentaal sterk persoon blijft niet vasthouden aan voorbije teleurstellingen en fantaseert niet over de gloriedagen van weleer. Ze stoppen hun energie liever in vandaag of de toekomst.

8. Steeds opnieuw dezelfde fouten maken

Steeds dezelfde actie ondernemen en toch hopen op een ander en beter resultaat. Het is een talent zoals een ander. Een mentaal sterke persoon neemt echter volledige verantwoordelijkheid voor zijn of haar gedrag en is bereid van eigen fouten te leren.

9. Jaloers zijn op het succes van anderen

Het vergt karakter om oprecht blij te zijn met het succes van anderen. Mentaal sterke mensen beschikken over dat karakter. Ze zijn niet jaloers wanneer iemand anders ergens in slaagt (maar letten wel goed op wat die persoon zo succesvol maakte). Ze zijn bereid om hard te werken aan hun eigen succes.

10. Opgeven na een mislukking

Elke mislukking is een kans op verbetering. Mentaal sterke mensen zijn bereid keer op keer te mislukken als het echt moet, zolang het leerproces dat met hun falen gepaard gaat hen maar dichter bij hun doelen brengt.

11. Angst om alleen te zijn

Mentaal sterke mensen koesteren de tijd die ze voor zichzelf hebben. Die tijd gebruiken ze om te reflecteren, plannen te maken en productief te zijn. Maar vooral hebben ze niemand anders nodig om zich happy te voelen. Dat kunnen ze namelijk met anderen, maar net zo goed in hun uppie.

12. Het gevoel hebben dat de wereld hen iets verschuldigd is

Bereid tot hard werken, zo bejegenen mentaal sterke mensen elk stadium van het leven. Ze gaan er nooit van uit dat de wereld hen een topsalaris, een berg extra voordelen en een comfortabel leven verschuldigd is, ongeacht hun scholing of ervaring.

13. Direct resultaat verwachten

Of het nu gaat over een trainingschema, een dieet of het starten van een eigen zaak, mentaal sterke mensen hebben geduld. Ze weten wel beter dan te verwachten dat er onmiddellijk resultaat zal worden geboekt. Ze gebruiken hun tijd en energie gedoseerd en vieren elke mijlpaal onderweg naar succes. Ze snappen dat echte verandering tijd vraagt en geven dus nooit op.

Wij wensen jullie daarom in ieder geval alvast een geduldig en mentaal sterk 2014!

Bron: Forbes