Wie aardig is voor anderen, heeft meer kans op een burn-out. Dat stelt stressexpert Luc Swinnen in zijn nieuwste boek ‘Té Vriendelijk’, de opvolger van ‘Burn-Out.’ Met zijn nieuwe boek wil Swinnen middelen aanreiken om een burn-out tegen te gaan. Ofwel: ‘waarom collegiale perfectionisten minder verdienen en geen promotie maken.’ Om een burnout te vermijden en succesvoller te zijn, is volgens Swinnen namelijk vooral een sterk zelfbeeld nodig.

‘Te’ is altijd te veel, tenzij in ‘tevreden’. Die oude wijsheid gaat zelfs op voor vriendelijkheid. Kan je wel te vriendelijk zijn? Jazeker, toont dr. Luc Swinnen aan in de opvolger van zijn succesboek ‘Burn-out’. Een overdaad aan verantwoordelijkheidsgevoel en dienstbaarheid op het werk leidt lang niet altijd naar een hogere sport op de professionele ladder. Integendeel, wie ‘te vriendelijk’ is op het werk, en niet op tijd ‘nee’ leert zeggen, loopt een groot risico op een burn-out. Sterker nog: ze blijven steken in het midden van hun carrière, verdienen minder, hebben minder kans op promotie… Wie ‘te vriendelijk’ is, komt niet aan de top.

Tot de bom barst…
Op zijn blog schrijft Swinnen: “
Nogal wat mensen merken dat ze niet bereiken wat ze willen, ook al zijn ze zo vriendelijk en behulpzaam. Hoe komt dat? … Deze mensen vind je overal: zij zijn behulpzaam, zij vrezen conflicten, zij laten over zich lopen en zij lijken hun leven onder controle te hebben, tot…de bom barst. In feite is het een combinatie van een gebrek aan assertiviteit gepaard met een goed bedoelde vorm van emotionele chantage.”

Tips
In ‘Te vriendelijk’ ontleedt en verklaart stress- en burn-outspecialist dr. Luc Swinnen de mechanismen achter ons gedrag op het werk. Op basis van zijn jarenlange onderzoek geeft hij talloze tips die wél werken om meer voldoening en resultaat te halen van je werk, zonder altijd ‘ja’ te moeten knikken.

Het boek ‘Te vriendelijk’ van Luc Swinnen is nu te koop voor 19,95 euro. Onder andere bij bol.com.