De hulp van anderen is vaak cruciaal bij het vinden van vermiste kinderen. Daarom is er nu in Canada Missing Kids Stamps, waarbij wordt gevraagd postzegels met foto’s van vermiste kinderen op brieven, of in e-mails, te plakken. In de hoop dat deze terechtkomen bij iemand die een vermist kind herkent.

 

De postzegels, een initiatief van The Missing Children’s Network, kunnen vanuit Canada in principe de hele wereld over ‘reizen.’ Na het Amber Alert en oproepen via Facebook is het een nieuwe en bijkomende manier om vermiste kinderen op te sporen en levend en wel te verenigen met hun ouders en familieleden.

Hoop doet leven
Want een van de ergste dingen die je als ouder kan overkomen is dat je kind wordt vermist én dat je in onzekerheid verder moet leven zonder te weten wat er is gebeurd. Bovendien worden sommige kinderen zelfs na jaren nog levend teruggevonden, zo is al vaker gebleken. Het is die hoop die met deze postzegels levend moet worden gehouden, zo zeggen de initiatiefnemers. Vandaar de slogan Send Hope with every Letter. Immers: hoop doet leven. 

Online postzegels maken
Hoe werkt het? Heel simpel. Canada Post biedt al een gebruiksvriendelijke service aan, waarbij je zelf online gepersonaliseerde postzegels kunt aanmaken. Hiervoor betaal je net iets meer dan voor een gewone postzegel in het postkantoor. Missing Kids Stamps vraagt nu aan inwoners van Canada of ze in plaats van een foto van zichzelf een afbeelding van een vermist of ontvoerd kind wil gebruiken. 

Digitale postzegels
Omdat wij natuurlijk amper nog brieven schrijven (en versturen), kunnen de postzegels ook worden gedigitaliseerd en in e-mails worden ‘geplakt.’ Via de website van Missing Kids Stamps kan een zogenaamde footer, bij ons beter bekend als een e-mail header, worden gecreëerd die met e-mails kan worden verstuurd. De header begint bij de eerste regel in een e-mailbericht, dus op die manier wordt boven een e-mail bericht een digitale ‘postzegel’ geplakt en naar de mailbox van andere mensen verstuurd. 

Website van Missing Kids Stamps
Op de website van Missing Kids Stamps ‘wandel’ je van links naar rechts door een groen en vredig landschap en scroll je voorbij een lijst met vermiste Canadese kinderen. Bij elke afbeelding van een vermist kind staat een naam en sinds wanneer hij of zij is vermist. 

Aan het einde van deze ‘wandeling’ vind je de ‘knoppen’ Make postage stamps en Make e-mail footer. Via deze twee ‘knoppen’ kom je op een lijst met foto’s/’postzegels’ van vermiste kinderen die je vervolgens kunt downloaden. Je krijgt ook uitleg hoe je de digitale ‘postzegel’ vervolgens moet installeren in je e-mails. Klinkt moeilijker dan het in werkelijkheid is. 

De website van Missing Kids Stamps is trouwens beschikbaar in het Engels en Frans, net als de website van de organisatie en initiatiefnemer The Missing Children’s Network. 

En nu maar hopen dat het initiatief wereldwijd navolging krijgt.