De Spaanse fotograaf Jon Uriarte heeft een originele fotoserie gemaakt, waarbij hij mannen toont die de kleding van hun vriendin of vrouw dragen. Met de reeks wil de fotograaf de verandering in de onderlinge relaties tussen mannen en vrouwen uitbeelden. Nu vrouwen meer dan ooit hun eigen boontjes doppen zijn mannen en vrouwen niet alleen gelijkwaardiger aan hun wederhelft, maar twijfelen veel mannen ook over hun eigen positie in huis. Ze zijn hierdoor een beetje in de war.

Foto©Jon Uriarte. JOSE & AINARA

 

 

Sinds zijn eigen ouders jong waren, is er in de onderlinge verhouding in relaties tussen mannen en vrouwen heel wat veranderd. Een verandering die vrouwen terecht veel heeft opgeleverd, vindt Jon Uriarte.

Beetje in de war
Alleen: hijzelf en zijn mannelijke vrienden raken er wel een beetje van in de war. “Nu vrouwen een stap voorwaarts hebben gezet, en zichzelf eindelijk hebben gepositioneerd naast, en niet langer achter hun man, worstelen veel mannen met twijfels over hun eigen positie in de onderlinge relaties en huis,” legt de fotograag uit. Iets dat hij overigens ontdekte tijdens gesprekken met zijn (veelal mannelijke) vrienden. Om die verwarring te tonen, kwam hij op het idee om de fotoreeks The men under the influence te maken. 

Met de foto’s wil de Spaanse fotograaf niet alleen de verwarring van de mannen, maar ook  de verworven gelijkwaardigheid van vrouwen in beeld brengen. Daarom portretteerde hij mannen in de kleding van hun respectievelijke vrouw of vriendin. De mannen zijn te zien in een outfit van hun wederhelft en zitten of staan in de eigen vertrouwde slaapkamer, keuken of woonkamer waar zij samen met hun vrouw en vriendin wonen. Toch zijn ze er niet helemaal op hun gemak uit. Het zullen de vrouwenkleren zijn. 

Wie heeft de broek aan?
Hoewel heteromannen die zich in vrouwenkleding hijsen vaak alleen maar de lachers op hun hand proberen te krijgen, hebben de mannen op deze foto’s eerder een verschrikte of verbaasde uitdrukking op het gezicht. Het is natuurlijk best vreemd als je niet langer de broek aan hebt in huis en je trekt vervolgens de rok of jurk van je vriendin aan. De vrouwen van de mannen krijg je overigens niet te zien, maar je hoort ze ergens buiten beeld toch stiekem denken: ‘Nu weet je ook eens hoe het is om … (vul zelf maar in).’  

Foto bovenaan artikel ©Jon Uriarte. JOSE & AINARA 

Bekijk de volledige fotoreeks op de website van Jon Uriarte.