In onze dagelijkse race tegen de klok lopen we niet alleen onszelf voorbij, maar vergeten we ook stil te staan bij datgene waar we onze eigen innerlijke stem het luidst kunnen horen: de stilte. Voor al die mensen is er nu Stil, een glossy waarin ook de modder uit je bestaan een plek krijgt. Stilte is namelijk niet altijd mooi en onthaastend. Soms is stilte ook rauw, ontluisterend en onthullend. Maar het is altijd een weg naar jezelf.

 

Stil is een eenmalige uitgave, die uitnodigt om te ontdekken. Het blad is 150 pagina’s dik en heeft geen advertenties. Lezers worden verrast met verschillende papiersoorten en het blad neemt uitgebreid de ruimte voor bloedmooie, verstillende foto’s en een prachtige art directie. Maar het zijn vooral de verhalen en interviews die indruk maken. Ze nemen je mee in een wereld van stilte, rust en zelfreflectie. Na het lezen realiseer je je dat geluk vaak vanzelf komt, als je eenmaal pas op de plaats maakt en het leven neemt, zoals het komt.

Stil is gemaakt door Mirjam van der Vecht en Margreet Kattouw. Mirjam is stiltetrainer en schrijver. Zij werkte in de journalistiek en werd na een burn-out flink geconfronteerd met zichzelf. “Tijdens mijn burn-out ontdekte ik dat ik ook iemand was als ik niets deed. Ik leerde ik om het leven te accepteren zoals het was, in plaats van het steeds maar zelf te willen vormen. Daardoor ontstond een ruimte waarin er van alles op borrelde; nieuwe ideeën, maar ook het vermogen om te onderscheiden wat er wel en niet toe doet.”

Margreet is eigenaar van Studio Vrolijk en tekende voor de beeldtaal van het blad. De boodschap dat iedereen stilte nodig heeft – los van je karakter, interesses of levensovertuiging – was voor haar de voornaamste drijfveer voor het maken deze glossy. “Stilte maakt je niet altijd per definitie gelukkiger, maar laat je wel ontdekken waar je echt aandacht aan wilt besteden. Als jij je daardoor leert wat je verlangens zijn en ze kunt najagen, dan pas wordt je echt gelukkig.”

Zonder uitgever en zonder adverteerders is het de twee vrouwen gelukt om een prachtige uitgave te lanceren. Het blad bevat onder meer portretten van mensen die struikelden over de stilte en het bijzondere verhaal van Lizzie Velasquez, de vrouw die werd bestempeld als lelijkste vrouw ter wereld. Zij vertelt over haar reis naar de stilte. Verder bevat het blad heel veel prachtig beeldmateriaal. Stil is te koop voor 12,50 euro bij de kiosk, boekhandel of via de webwinkel van Margreet en Mirjam. Om alvast een goede indruk van Stil te krijgen, surf je naar het bladerbestand op Issuu.