Fotografe Sharon Brouns maakte de afgelopen periode tijdens het reizen van en naar Brussel steeds foto’s. De reeks toont ons de verstilling die het gevolg is van de lockdown tijdens de Corona-crisis. Door haar foto’s neemt Sharon Brouns ons mee op reis en toont ze ons een wereld die anders voor de meeste mensen verborgen zou blijven. Nu bedrijven morgen de draad weer oppakken en er weer meer gereisd zal worden, laat de fotografe ons op de valreep genieten van deze wereld in een zeer uitzonderlijke periode.

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke beperking en dat werk blijft natuurlijk doorgaan. Voor mijn werk moet ik de trein nemen en soms de tram. Zo heb ik de reeks in het openbaar vervoer kunnen maken. Vaak moest ik na mijn dienst ook nog even wachten op mijn trein of kwam ik voor mijn werk te vroeg aan in Brussel. Er reden immers ook veel minder treinen. Zo heb ik de tweede reeks van straatfoto’s gemaakt. De foto die vanaf boven is genomen, heb ik op mijn werk gemaakt.

Unheimlich
Fotografie brengt mij tot rust. Het geeft een blik op de wereld waarin we nu zitten. Iets om de plotselinge veranderingen ook gevoelsmatig een plaats te geven. De foto’s gaan niet over wat je precies ziet en ook niet alleen over de lege straten. Maar het vervreemdende gevoel dat je overvalt in deze nieuwe werkelijkheid. De wereld is kalm, maar heeft ook iets unheimlichs. De wereld is van de mensen die geen thuis hebben.”

De foto’s van Sharon Brouns zijn gemaakt met haar Fairphone 2 of haar analoge Minolta srt 100x camera. Dankzij een laboratorium in Brussel (vlakbij haar werk) kon ze haar fotorolletjes laten ontwikkelen en kon zij vervolgens de negatieven inscannen. Sharon Brouns: “Ik heb het rolletje in een brievenbus kunnen gooien. Na 11 mei kan ik mijn negatieven opnieuw ophalen, een leuk vooruitzicht. Want zelf inscannen vind ik toch het beste. Het voordeel van een negatief is dat je veel details uit de over- en onderbelichte stukjes kunt halen.”

Meer werk van Sharon Brouns kun je bekijken op haar website en haar instagram-pagina.

Bekijk de fotogalerie: