We zagen de trend al bij de voorbije Vierdaagse in Nijmegen waar een record aantal wandelaars zich liet sponsoren voor goede doelen. Ook bij de Dodentocht die op 8 augustus 2014 weer zal plaatsvinden, lopen heel wat wandelaars mee om geld in te zamelen. Wij zijn heel trots dat fotografe Els Van Bosbeke, die al diverse keren foto’s maakte voor ziezózon (en sinds kort werkt voor Het Nieuwsblad), dit jaar deelneemt aan de zware Dodentocht om ALS-patiënten een hart onder de riem te steken.

Els Van Bosbeke zal de 100 kilometer afleggen met Koen Van Gijseghem. Samen willen ze voldoende geld bij elkaar sprokkelen voor Een Hart Voor ALS. Deze organisatie zet zich al jarenlang in voor de broodnodige fondsenwerving ter ondersteuning en bevordering van het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte Amyotrofe Laterale Sclerose, kortweg ALS. Wie wil sponsoren kan terecht op een speciale webpagina van Een hart Voor ALS. 

Een Hart voor ALS wil tegemoet komen aan de luide roep van een steeds grotere groep personen die getroffen worden door deze ziekte. Zo zouden er volgens de organisatie alleen in België al een 1000-tal ALS-patiënten zijn. Fotografe Els Van Bosbeke: “Daarom willen wij door deelname aan de Dodentocht de organisatie én natuurlijk alle ALS-patiënten helpen en doen we een oproep om ons massaal te sponsoren, zodat we mensen die aan deze ziekte lijden door meer onderzoek een toekomst kunnen geven.”

ALS
Amyotrofe Laterale Sclerose is een aandoening van de motorische zenuwcellen in ruggenmerg en hersenstam. Wanneer motorische neuronen afsterven ten gevolge van ALS verliezen de hersenen het vermogen om de spierbewegingen aan te sturen. Dit leidt tot progressieve krachtvermindering in de ledematen, last met slikken, spraakstoornissen en ademhalingsproblemen. De ziekte is meestal snel progressief en fataal. ALS patiënten overlijden meestal ten gevolge van ademhalingsinsufficiëntie. De gemiddelde ziekteduur is ongeveer drie tot vijf jaar.

Praktisch
Wil je Els Van Bosbeke en Koen Van Gijseghem sponsoren ten voordele van ALS-patiënten? Dat kan door je aan te melden via de website van organisatie Een Hart voor ALS. Je kunt sponsoren voor een vast bedrag of een bedrag per kilometer. In dit laatste geval krijg je een betalingsuitnodiging op basis van de gewandelde kilometers. Vragen kun je stellen door een mail te sturen naar [email protected]

Een hart voor ALS
Een hart voor ALS werd in 2012 opgericht door een team, waaronder initiatiefnemer Alain Verspecht, zelf ALS patiënt sinds 2006. De missie is geld inzamelen voor de ondersteuning en bevordering van wetenschappelijk onderzoek. In 2013 is er een fonds opgericht met de steun van Wim Robberecht, diensthoofd neurologie aan de KU Leuven om giften optimaal te gebruiken. Professor Robberechts is een gerenommeerd neuroloog met een uitgebreide staat van dienst op vlak van wetenschappelijk onderzoek naar ALS.

Wie benieuwd is naar de foto’s van Els Van Bosbeke kan terecht op haar website Els Van Bosbeke – Het klikt.