Kunstenares Heather Dewey-Hagborg houdt er wel een hele bijzondere manier van werken op na. Ze gebruikt menselijk haren, van wildvreemden, doet vervolgens het nodige DNA-onderzoek en zo maakt ze op basis van een enkel haartje ‘portretten.’ Haar project Stranger Visions bestaat uit 11 maskers die ze op die manier heeft gemaakt.

 

Voor haar project Stranger Vision begon Heather Dewey-Hagborg met het verzamelen van haren op openbare plaatsen, zoals bijvoorbeeld toiletten. Aanleiding was een haar dat vast was komen te zitten tussen het glazen frame van een schilderij. “Tot dan had ik eigenlijk nooit nagedacht over genetic surveillance,” aldus de kunstenares die meent dat technieken om specifieke kenmerken te determineren steeds toegankelijker en goedkoper zullen worden.

Geheimen ontrafelen
Het boeit de kunstenares dat wij allemaal sporen van onszelf achterlaten. Met bepaalde hulpmiddelen kunnen de geheimen achter deze sporen ontrafeld worden. Zelf leerde ze het nodige DNA-speurwerk in het forensisch lab Genspace in Brooklyn. Dat resulteerde in 11 opmerkelijke en gedetailleerde maskers in 3D-print. Die zijn momenteel te bewonderen in de Eyebeam bookstore in New York, maar je kunt het ‘haarwerk’ van Heather Dewey-Hagborg ook gewoon online bekijken.