Bij een bosbrand gaat er heel wat hout verloren en de bomen die overblijven worden gemakshalve ook vaak op de brandstapel gegooid. Niet als het aan Sherry en G.R. Barrow van Real Wood Works ligt. Het echtpaar runt een bedrijf in New Mexico in de Verenigde Staten waar van brandhout uit het Lincoln National Forest meubelen worden gemaakt. Op zoek naar een walnoten koffietafel of een cederhouten bijzettafeltje? In de webshop van Real Wood Works vind je alles om je huis in te richten met hout dat anders op de brandstapel was beland.

 

‘Ervaar de diep gouden afwerking van ons hout dat is verwerkt tot koffietafels, plantenpotten en andere charmante voorwerpen.’ Bij Real Wood Works wordt elk meubelstuk met de hand gemaakt. Basismateriaal is hout dat anders verloren zou zijn gegaan, maar ook koper en andere materialen worden gerecupereerd en verwerkt. Het hout halen Sherry en G.R. Barrow zelf uit de bergen van Zuid-Centraal New Mexico, waar het wordt gerecupereerd via forest restoration projects.

Geregeld breekt er in de bergen van Zuid-Centraal New Mexico een brand uit, meer dan eens veroorzaakt door een blikseminslag. Ook is het gebied de laatste vijf jaar twee maal getroffen door overstromingen en dan zijn er nog altijd bosbranden die worden veroorzaakt door mensen.  

Bomen redden
Bij Real Wood Works komen er geregeld telefoontjes binnen van mensen die melden dat bomen worden verhakkeld, uit de grond gehaald of op een brandstapel worden gegooid na een bosbrand of overstroming. In die gevallen wordt er snel gehandeld om de bomen te ‘redden’ en stukken van het overgebleven hout te behandelen en verwerken tot meubelen. Die worden vervolgens verkocht via de online webshop van Real Wood Works.

Meubels met een verhaal
Elk meubelstuk dat wordt gemaakt heeft een eigen verhaal: gemaakt van hout dat is gered in die en die bosbrand op die en die dag. In hun webshop kun je bij elk voorwerp lezen hoe en waar het hout is gered en hoe het vervolgens is behandeld en verwerkt. Leuk om te weten. Bekijk de ‘brandhout’ meubelen van Real Wood Works in hun webshop op Etsy.