Kinderen hebben het vaak te druk, net als volwassenen. Ze zijn moe, kunnen niet slapen, zijn snel afgeleid en onrustig. En net als hun ouders moeten ze heel veel. De ‘aan-knop’ doet het wel, maar waar zit de pauzeknop??? Het boek ‘Stilzitten als een Kikker – Mindfulness voor kinderen en ouders’ – met bijbehorende cd – staat boordevol mindfulnessoefeningen en verhaaltjes, waarmee basisschoolkinderen en hun ouders een rustpunt kunnen vinden, piekergedachten kunnen beheersen en leren omgaan met lastige gevoelens.

 

??In de oefeningen in het boek is een belangrijke rol weggelegd voor de kikker: die kan enorme sprongen maken, maar ook héél stil zitten. Hij merkt wel wat er allemaal om hem heen gebeurt, maar reageert er niet meteen op. Hij ademt en zit stil. Zijn kikkerbuik bolt wat op en zakt weer in. En wat de kikker kan, kunnen wij ook, zo legt mindfulnesstrainer Eline Snel uit.

‘Doen nou eens rustig’
Het boek bevat heldere uitleg en gebruiksaanwijzingen voor ouders, die met hun kinderen aan de slag willen. De ouders merken snel dat de oefeningen nuttig zijn. En na enig oefenen kunnen de kinderen er makkelijk zelf mee werken. Thomas uit groep 8: ‘Ik wist nooit goed wat ik moest doen als mijn moeder zei: “Doe nou eens rustig. Nu weet ik het wel. Ik doe de kikkeroefening elke avond.”

Het boek Stilzitten als een kikker in herziene uitgave is vanaf 27 september 2012 verkrijgbaar via uitgeverij Ten Have. 

Neem ook eens een kijkje op de website Mindfulness voor kinderen.