Het nieuwe fotoboek ‘The Eyes of the Fox’ van uitgeverij [ander]-zijds geeft een overzicht van een decennium Polaroids van de Belgische kunstfotografe Carmen De Vos. Haar erotische Polaroids zijn stout en verfrissend en bovenal schaamteloos gewaagd. Als slow photographer die graag met lang vervallen films werkt, creëert ze een poëtisch universum waarin haar Foxy Femmes de koninginnen van het beeld vertolken.

Carmen De Vos is wat je noemt een leverancier, chroniqueur en archivaris van prachtige fotografische eigenaardigheden. Ze registreert, portretteert en bedenkt voortdurend vreemde verhalen. Ze schiet Polaroids om deze mentale escapades te kaderen. Ze verlangt enorm naar wat ze bang is te verliezen: echt menselijk contact, de traagheid van zijn én creëren, de tastbaarheid van materialen.

Magische gebreken
Bijna zonder uitzondering maakt ze gebruik van oude Polaroidcamera’s, lang verstreken film en zelf gemaakte filters. Haar hulpmiddelen en methoden – zoals filmbleken en opzettelijke filmobstructie – zijn niet precies en zijn zelfs niet afgestemd op een perfecte weergave.
Ze leveren vaak verrassende resultaten op, zoals inkleuring, vervorming en onscherpte, dingen die van te voren niet te voorspellen zijn en net daarom zijn ze onderdeel van het geheel. Ze heeft geen controle, ze vecht tegen het materiaal. Ze plant, ensceneert en regisseert, maar de rotte chemie en onscherpe lenzen voegen hun eigen magie toe, wat soms vrolijk verrast en soms het beeld ruïneert. Carmen De Vos vindt het heerlijk om binnen deze beperkingen te creëren, om te proberen het best mogelijke beeld te produceren binnen de gegeven smalle omstandigheden.

Boek en expositie

Het beste van de afgelopen 10 jaar Slow Photography van Carmen de Vos is nu gebundeld in een prachtig fotoboek. Aan de lancering van ‘The Eyes of the Fox’ is ook een expo gekoppeld. De expositie is vrij te bezoeken op zaterdag 2 en zondag 3 juni tussen 14.00 en 18 uur, Raapstraat 20, Antwerpen.

Het boek is vanaf nu verkrijgbaar in de boekhandel. Online bestellen kan ook. Foto’s © Carmen De Vos.