Gisteren werd in Den Haag het eerste exemplaar van het boek De Nieuwe Medicijnman uitgereikt aan Hans Wiegel. De Nieuwe Medicijnman is het levenswerk van Boris Bouricius, een bekende huisarts uit Den Haag die met zijn 92 jaar nog altijd niet is ‘uitgedokterd.’ Boris Bouricius is meer dan een gewone dokter. Waar andere artsen het opgeven als het ziektebeeld niet in hun straatje past, geeft Bouricius niet op. Hij is ervan overtuigd dat er meer achter elke ziekte schuilt en dat er altijd wat aan te doen is.

 

Boris Bouricius was jarenlang een nationaal bekende huisarts in Den Haag en omstreken. Zijn levensdoel is om zijn patiënten de juiste zorg te verlenen. Waar andere artsen het opgeven als het ziektebeeld niet in hun straatje past, geeft Bouricius niet op. Hij is ervan overtuigd dat er meer achter elke ziekte schuilt en dat er altijd wat aan te doen is. Zo heeft hij zijn eigen unieke methode ontwikkeld. Zijn motto is daarom ook: ‘Uitgedokterd zijn bestaat niet. Evenmin als uitbehandeld zijn.’ 

Witte magie
De Nieuwe Medicijnman, zoals hij zichzelf noemt, bezit alle kwalificaties van de moderne arts, maar hij heeft meer in zijn mars: witte magie. Hij past dat toe door middel van technieken als TA (Transactionele Analyse) en NLP (Neuro Linguistic Programming).
In zijn boek, De Nieuwe Medicijnman, geeft auteur Boris Bouricius (Rijswijk, 1921) zijn visie op de ontwikkeling van ons zorgstelsel door de jaren heen. Wat heeft het ons opgeleverd? Of beter gezegd: wat heeft het niet opgeleverd. Veel ziektes zijn onbehandelbaar gebleken. De wetenschap kan ons voor een deel laten zien wat er in het lichaam gebeurt bij ziektes, maar medicijnen ter genezing werken vaak minimaal. 
Wel zijn er veel medicijnen die ter ondersteuning aangeboden worden bij aandoeningen. Pijnstillers, slaapmiddelen, bestraling, chemotherapie, etcetera. Het gebruik van dit soort middelen is in de afgelopen jaren gigantisch gestegen.

Maar wat is nu eigenlijk de oorzaak van een ziekte? Als je een groep mensen neemt die onder dezelfde omstandigheden leven, in eenzelfde milieu opgroeien, waarom wordt de één dan wel ziek en de ander niet? Daarom zegt Bouricius: “Stel je de mens voor als een soort computerprogramma waarbij gezonde besturingsprogramma’s vervangen worden door ziekmakende. Deze zijn de veroorzaker van de ziekte bij de mens. Door zelfbestuur kan een mens ingrijpen en destructieve programma’s omzetten in meer constructieve.”

Boris Bouricius beschrijft in dit boek hoe de komst van de Nieuwe Medicijnman de zorg op een hoger plan kan brengen. Hij beschrijft bovendien een groot aantal algemeen bekende ‘storingen in het systeem’ vanuit zijn eigen langjarige ervaring als huisarts.

Thans woont de schrijver voor een groot deel van het jaar in Egypte, en rijdt hij er nog regelmatig kameel. Hij is verder nog lang niet uitgedokterd.

De Nieuwe Medicijnman zet professionals aan het denken, en geeft tegelijkertijd een hoopvol signaal aan hen die zich ‘uitgedokterd’ voelen. 

Informatie De Nieuwe Medicijnman
ISBN paperback: 9789462170162 
ISBN e-book: 9789462170155 
Uitgever: ClusterEffect 
Verschijningsdatum: 9 april 2013