Luc Hapers uit Herentals loopt in september de Great Himalaya Trail, een afstand van maar liefst 1.600 kilometer lang, waarbij hij maar liefst 55.000 hoogtemeters moet overbruggen. Hij verwacht 60 tot 80 dagen nodig te hebben om het extreme parcours af te leggen, die hem langs de subtropische jungle voert, maar ook voorbij de hoogste Nepalese bergen.  Om zijn prestatie kracht bij te zetten, zamelt hij fondsen in voor Cunina, de ngo uit Geel die al sinds 1996 actief is in Nepal met tal van onderwijsprojecten.

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende ultra-lopen van 100 tot 320 kilometer. Deze tochten vormen al een goede voorbereiding voor de Great Himalaya Trail.” Zijn liefde voor bergen en avontuur leidt hem nu naar het ‘dak van de wereld.’ “Dit is een droom die uitkomt: lopen in de Himalaya, tussen de hoogste bergen ter wereld. Ik heb het al vaak uitgesteld, maar half september 2019 vertrek ik eindelijk. Het zal zeker mijn grootste avontuur tot dusver worden.

Slapen in de kou
Luc Hapers weet ook maar al te goed dat hij deze 1.600 meter lange tocht zeker niet mag onderschatten. “De afstand, de hoogtemeters en de verschillende weersomstandigheden gaan mij zeker parten spelen. Ook zal ik alleen een licht rugzakje meenemen. Eten en slapen doe ik zoveel mogelijk in lokale lodges en teahouses. Mijn tentje neem ik alleen mee voor noodgevallen, zodat ik niet buiten hoef te slapen als ik geen onderkomen vind. Mijn grootste uitdaging tijdens deze tocht zal ook het slapen in de kou zijn. Zelfs eind september en oktober kan het op die hoogtes zéér koud zijn. Dat is niet iets waar ik echt naar uit kijk.

Een hart voor het goede doel
Zijn vele reizen brachten Luc Hapers al in contact met veel verschillende culturen.Daarom besef ik maar al te goed hoeveel onrecht er op de wereld is en hoe gelukkig we mogen zijn dat wij hier zoveel kansen hebben. Om die reden wilde ik met deze uitdaging ook iets teruggeven om zo bij te kunnen dragen aan een betere toekomst voor kansarme kinderen. Het juiste goede doel moest voor mij lokaal zijn en mij voldoende vertrouwen geven dat het geld naar de juiste mensen gaat. Zo ben ik na wat zoekwerk bij het Geelse ngo Cunina uitgekomen. Zij starten later dit jaar met een horeca-opleiding voor studenten in de bergen en dat initiatief ondersteun ik maar al te graag,” verklaart Luc. “Ten eerste omdat ik zelf een achtergrond in de horeca heb en ten tweede omdat ik weet wat nieuwe kansen kunnen betekenen voor arme, afgelegen gemeenschappen.”

Informatie
Nu al kan je de (voorbereidende) avonturen van Luc volgen op zijn blog en op de Facebook pagina. Wie zijn tocht en het goede doel wil steunen, kan via de inzamelactie een donatie doen.

‘Het juiste goede doel moest voor mij lokaal zijn en mij voldoende vertrouwen geven dat het geld naar de juiste mensen gaat’

Over Cunina
Cunina is een Vlaamse onafhankelijke ontwikkelingsorganisatie. We realiseren in onze 6 partnerlanden (Brazilië, de Filipijnen, Haïti, Nepal, Oeganda en Zuid-Afrika) een betere toegang tot en kwaliteit van basis en secundair onderwijs, onafhankelijk van politieke, religieuze of maatschappelijke overtuiging. Dit kunnen we waarmaken dankzij de steun van duizenden peetouders die een kansarm kind financieel ondersteunen en via samenwerkingen met bedrijven in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Meer informatie vind je op de website van Cunina