De 21-jarige Sarah schreef het boek ‘Afwijkend en toch zo gewoon,’ autobiografie van een autist. Het boek gaat over haar jeugdjaren, waarin haar omgang met autisme centraal staat. Verder beschrijft Sarah de gevolgen van haar anders zijn, de angsten die ze beleefde en de vooroordelen van de buitenwereld.

 

Sarah was er in haar jeugd van overtuigd dat ze normaal, alleen wat eigenzinnig kind was, waardoor ze ongewild lastig werd. Tot er op haar zesde levensjaar de diagnose autisme werd vastgesteld. Langzaam komt Sarah erachter hoe de buitenwereld tegen haar aankijkt. Haar schooltijd wordt een periode van angstige strubbelingen, waardoor haar haar ontwikkelingskansen belemmerd raken.

Geen basisschool durfde haar nog toe te laten nu ze dit etiket had. Op haar twaalfde belandde ze op een school voor Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen. Met het verstrijken van de jaren kwam ze er steeds meer achter hoe de buitenwereld tegen haar anders-zijn aankeek.

Dat zelfs beroepskrachten haar dieper in de problemen konden brengen — in plaats van hulp bieden om een zinvol leven op te bouwen. Toen de school ervan overtuigd was dat ze het niet ging redden buiten een beschermde omgeving en haar niet in staat achtte om zelf keuzes te maken, leken haar kansen op een toekomst zoals ze die zelf in gedachten had, helemaal verkeken.

Van binnenuit
Het boek is van binnenuit geschreven, waardoor het voor opvoeders een kans biedt om de problemen te bekijken en begrijpen vanuit het oogpunt van een autist. Sarah neemt de lezer met haar detaillistische weergave mee en je kunt hierdoor niet anders dan meevoelen met haar eerlijkheid.  

Het boek Afwijkend en toch zo gewoon – autobiografie van een autist van Sarah Morton werd uitgegeven door uitgeverij Aristoscorpio en kost 19,45 euro.