De meeste oorzaken van vroegtijdig overlijden kunnen voorkomen worden door eenvoudige veranderingen in levensstijl en dieet. In het boek Hoe overleef je? vertelt de Amerikaanse arts Michael Greger over het enige wetenschappelijk bewezen dieet dat zowel bescherming biedt tegen veel oorzaken van vroegtijdig overlijden en lichamelijke gebreken, als ziektes kan omkeren. In de Verenigde Staten was zijn boek alvast een bestseller en ook in Europa krijgt het veel aandacht. Terecht. Dit boek is een must voor al diegenen die hun gezondheid in eigen hand willen houden op basis van goed onderbouwde informatie over voeding en zo gezond mogelijk oud willen worden.

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en ‘raw’? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk is straling, genetisch gemodificeerd voedsel, besmet voedsel? Welke rol speelt erfelijkheid bij kanker? Door alle voedingshypes die elkaar in snel tempo opvolgen is het moeilijk om heldere en onderbouwde informatie te vinden. In het boek Hoe over leef je? vertelt de Amerikaanse arts Michael Greger glashelder over zijn wetenschappelijk bewezen dieet dat je gezond maakt en houdt, helpt ziektes te voorkomen en je ook kan genezen. Volgens Greger kunnen heel veel ziektes namelijk simpelweg voorkomen worden door gezond te eten en te leven.

Eet jezelf gezond
Ons lichaam wil van nature gezond zijn. Als het lichaam een beschadiging oploopt dan kan het dit vaak zelf genezen. Daar moet je jouw lichaam echter wel de kans voor geven. Zonder dat we ons dit realiseren doen we dit vaak niet. Hoe houd je jouw lichaam zo sterk mogelijk, zodat het zelf goed ziektes kan afweren en voorkomen? In Hoe overleef je? komen de vijftien meest voorkomende doodsoorzaken aan bod en wat je moet eten om de kans op deze ziektes zo laag mogelijk te houden, wat je eten moet om ervan te genezen.

Wat het boek interessant maakt is dat het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Om het allemaal makkelijker en behapbaar te maken heeft Greger zijn voedingsadviezen samengevat in de Dagelijkse Dozijn: voedingsmiddelen met de bijbehorende hoeveelheden die je elke dag zou moeten eten. Voordat je hierover leest, wordt in het eerste deel van het boek uitgebreid uitgelegd waarom we plantaardiger moeten eten om ons lichaam gezond en zo sterk mogelijk te houden. Ook komen de vijftien meest voorkomende doodsoorzaken aan bod zoals hart- en vaatziekten, diabetes, alzheimer en kanker. Wat moet je eten om de kans op deze ziektes zo laag mogelijk te houden? In het tweede deel vertelt hij vooral hoe we moeten eten aan de hand van de Dagelijkse Dozijn. Via een app op je smartphone kan je dagelijks aanduiden hoe en wat je de voorbije dag hebt gegeten.

Het Hoe overleef je? – kookboek
Wie de nieuwe eetgewoonten van Greger wilt omzetten in de praktijk schaft zich best ook het aanvullende Hoe overleef je? – kookboek aan. Hierin vind je meer dan honderd recepten op basis van Micheal Gregers adviezen. Gezonde en smaakvolle ontbijtgerechten, tussendoortjes, lunches, soepen, spreads, salades, zoetigheden, dranken en avondmaaltijden met gezonde granen en veel groente. Je kunt gezonde lekkernijen maken, zoals amandel-chocoladetruffels, aardbeien-bananenijs, brownies en chiapudding. Je vindt in het boek ook recepten voor verrassende ontbijtjes, zoals superfood-ontbijtballetjes, wentelteefjes en chocolade havermout. Lunchen kun je met pompoenpitdip, driezadencrackers of Marokkaanse linzensoep. Dineren kan met zwarte bonenburgers of bietenburgers, kikkererwtencurrywraps, quesadilla’s of gevulde portobello’s. Met de recepten uit het Hoe overleef je? – kookboek eet je volgens de meest recente wetenschappelijke adviezen.

Twee fijne boeken over de effecten van voeding op de gezondheid. Aanraders voor iedereen die interesse heeft in goed onderbouwde informatie over gezond eten.

Michael Greger is een internationaal bekende arts, voedingsdeskundige en oprichter van de populaire website Nutritionfacts.org. Daarnaast is hij de auteur van de succesvolle wereldwijde bestseller How not to die (waarvan deze Nederlandse versie: Hoe overleef je? de vertaling is) en het Hoe overleef je? –  kookboek. Co-auteur Gene Stone is schrijver en journalist, gespecialiseerd in gezondheid. Zijn vorige boek ‘The Engine 2 Diet’ werd een New York Times bestseller.

 

Titel: Hoe overleef je?
Auteurs: Michael Greger en Gene Stone
Uitgeverij: PaSSie, prijs: 30,95 euro
Meer informatie: https://hoeoverleefje.nl