Macrobiotisch eten is een eetpatroon gebaseerd op ideeën uit het zenboeddhisme, ontwikkeld door de Japanner George Ohsawa. Macrobiotiek gaat echter verder dan alleen voedsel. Het woord macrobiotiek is afgeleid van het Griekse ‘makros,’ dat groot betekent en ‘bios’ dat leven betekent. Macrobiotiek is met andere woorden een manier van leven. Een gezond lichaam krijg je namelijk niet alleen door het eten van het juiste, gezonde voedsel.

Aandacht
Een macrobiotische levensstijl is vooral erg simpel. We hebben namelijk zelf het vermogen om te herkennen wat we precies nodig hebben; qua voedsel, maar ook wat betreft beweging en innerlijke rust. De eerste stap naar een macrobiotisch voedingspatroon is daarom aandacht. Als we meer stil staan bij wat we eten, tijd nemen om de juiste producten te kiezen en met aandacht voor onszelf zorgen, zullen we slechte patronen en producten vanzelf uit ons leven bannen.


Graan als basis
Aan de basis van een macrobiotisch voedingspatroon staat graan. Graan ontwikkelde zich tijdens de evolutie namelijk op dezelfde wijze als de mens. Daarnaast vind je in een
macrobiotisch eetpatroon groenten, peulvruchten, soep, zeegroenten en plantaardige eiwitproducten, zoals tempeh of tofu. Dit kan nog verder aangevuld worden met dierlijke producten, olie, zaden, noten en seizoenfruit. Macrobioten kijken meestal naar de seizoenen en kiezen op basis daarvan de bijbehorende verse (en onbewerkte) producten. Ook kiezen ze bij voorkeur voor voedsel dat lokaal wordt geproduceerd.

Kleine stappen
Je levenswijze en eetpatroon omgooien, doe je het best in kleine stappen. Op die manier kom je steeds dichter bij de levensstijl die je wilt bereiken.

Van plan om over te stappen naar macrobiotisch eten? Dat kan met de volgende kleine aanpassingen:

Beperk zuivel. Een teveel aan koemelkproducten kan zorgen voor allergische reacties. Je hebt zuivelproducten bovendien niet per se nodig voor het behouden van gezonde botten. Gebruik ze dus met mate. Karnemelk en geitenmelk en -yoghurt zijn een goed alternatief. Ze bevatten minder lactose en veel belangrijke voedingsstoffen.


Vervang zuivel helemaal.
Eet je liever helemaal geen koemelkproducten? Dat kan natuurlijk ook. Je hebt deze producten eigenlijk niet nodig. Kies in plaats van koeienmelk voor ongezoete amandelmelk of rijstemelk. Voldoende calcium krijg je binnen door groene bladgroenten, quinoa, havermout, lijnzaad, broccoli, sesamzaad en chiazaden te eten.

Mijd suiker. Als je echt iets wilt zoeten kun je af en toe rauwe honing gebruiken. Dat bevat veel belangrijke vitamines en mineralen. Je kunt deze honing kopen bij de imker zelf of bij de biologische winkel.

Eet geen keukenzout. Vervang keukenzout met zeezout of Himalaya zout.

Vervang vlees. Vervang vlees door vis of vleesvervangers.

Verder is het erg belangrijk voor de macrobiotische levensstijl dat je zo weinig mogelijk voor kant-en-klaar voedsel kiest en bewerkte producten met veel toegevoegde rommel vermijdt. Bedenk: hoe natuurlijker, hoe beter.

Macrobiotische levensstijl
De macrobiotische levensstijl – en dus ook het bijbehorende eetpatroon – draait verder helemaal rond evenwicht en balans. Dat wil zeggen: nooit ergens teveel van eten, maar alles met mate tot je nemen. Dit voorkomt overgewicht en andere welvaartsziekten.

Beweeg verder veel, maak voldoende plezier, eet en kauw met aandacht en wees je bewust van je ademhaling. Onze manier van eten is veel belangrijker voor onze gezondheid dan we ons realiseren. Met een macrobiotische manier van leven word je je bewust van het effect dat voedsel op je lichaam heeft en leer je vanzelf herkennen wat je echt nodig hebt om gelukkig en gezond te kunnen leven.