De Nederlandse film 170 Hz, die deze maand in première gaat, vertelt het verhaal over de onvoorwaardelijke liefde tussen de dove tieners Nick en Evy. De film werd op het laatste Nederlands Filmfestival bekroond met de MovieSquad Award én de Publieksprijs en is volgens De Volkskrant ‘een opvallende, eigenzinnige en magnetiserende film, zoals er in Nederland maar weinig worden gemaakt.’ Vanaf maart 2012 te zien in de Nederlandse bioscopen, hier alvast de trailer.

170 Hz is het filmdebuut van regisseur Joost van Ginkel die een liefdesdrama maakte over de 19-jarige Nick en de 16-jarige Evy. De twee dove tieners, gespeeld door Gaite Jansen (Sonny Boy, In therapie) en Michael Muller, beleven hun onvoorwaardelijke liefde voor elkaar in stilte en ontkomen tegelijkertijd niet aan de druk vanuit hun omgeving. 

Als de ouders van Evy hun relatie afkeuren, besluiten de twee geliefden te vluchten en zich schuil te houden in het wrak van een onderzeeër. Daar wordt de invloed van Nick’s verleden pas echt duidelijk, waardoor Evy stilaan begint te beseffen dat haar vrijheid een illusie is.

In 170 Hz wordt knap gespeeld met geluid: ‘normale’ filmgeluiden worden afgewisseld met fluisterende of dreunende geluiden en totale stilte. De film bevat verder veel onderwater opnames.  

170 Hz is als enige Nederlandse film geselecteerd voor het Busan International Film Festival 2012, dat van 6 tot en met 14 oktober in Zuid-Korea plaatsvindt, en wordt gezien als het grootste filmfestival van Azië. Het festival heeft speciale aandacht voor debuterende regisseurs.  

Praktisch

170 Hz is vanaf maart 2012 te zien in de Nederlandse bioscopen. Hier alvast de trailer.