Vandaag kan ik niet anders dan in de pen kruipen vanwege het droevige nieuws dat Donna Summer gisteren terugkeerde naar haar ‘roots.’ De voormalige gospelzangeres uit Boston verloor de strijd tegen kanker. Ze was 63 jaar. Veel te jong. Donna Summer heeft mij vaak doen zweven over de dansvloer, want mijn favoriete nummer was, en is, State of Independence, een van haar rustigere nummers, waarbij ik het liefst met gespreide armen, vaak alleen of met mijn zus, de volledige dansvloer in beslag nam en met mijn ogen dicht meezong en zweefde.

 

Vooral van dat koor op het einde kreeg ik kippenvel en voor even was ik zo intens gelukkig dat niets of niemand op de wereld nog bestond: de beste en fijnste danservaring die je kunt hebben. Shablimidi, shablamida… hoewel ik vroeger een eigen variant mee kweelde …

Het was destijds niet zozeer de tekst die mij vroeger boeide, hoewel het mij wel aansprak natuurlijk: in een staat van volledige onafhankelijkheid zijn en geloven dat ‘het’ zal komen, maar eigenlijk snapte ik maar half waar Donna het nu precies over had. Ik werd gewoon blij als ik de eerste tonen van dat nummer alleen al hoorde en baalde als een stekker toen State of Independence zakte op de ‘ladder’ van Toppop en Ad Visser even snel de ‘zakkers’ opsomde en de videoclip (én de klanken van mijn favoriete State of Independence), dus niet werd uitgezonden.

Niet cool? 
Echt cool was het niet vroeger om Donna Summer, of disco in het algemeen, goed te vinden. Ik behoorde in mijn jonge jaren meer tot de ‘alternatievelingen’ qua kleding en haardracht, maar qua muziek koos ik voor de vrolijkheid. Achteraf heeft de tijd de discoliefhebbers gelijk gegeven. De revival van disco hits uit de jaren zeventig en het feit dat de dansvloer dan tenminste intensief wordt gebruikt, doet mij nu hardop zeggen: Disco is cool!

Waarom? Gewoon omdat je er vrolijk van wordt en dat kan ik toch – wat betreft mijzelf –  niet zeggen van punk – en het doemdenken van de jaren tachtig – en al helemaal niet van de technoklanken, die daarop volgden en mij voor een lange periode deden afhaken van ‘de muziek van het moment.’
Er volgde jaren van ‘wereldmuziek,’ klassiek, ja zelfs opera en de warmere klanken die ik nog verder terug in de tijd zocht, zoals pakweg Otis Redding, oude reggae…maar Dancing Queen van Abba, Barry White’s My first, my last, my everything en dus ook Donna Summer bleven favoriete dansnummers, die ik als gelegenheid- en huis dj meer dan eens op de ‘draaitafel’ legde…

Zweven met Donna
… nu luister ik dus steevast aan het einde van het jaar naar de top 1000, 2000… Ik weet zelfs niet of – en hoe vaak – Donna Summer bij de laatste editie stond genoteerd, maar ik kan je wel een ding vertellen: als ik de eerste klanken hoor van State of Independence zweef ik net als vroeger weer door de lucht, met mijn armen wijd, zelfs als ik in de auto zit, naast mijn geliefde.. draai ik de volumeknop ‘open,’ vliegen mijn armen in de lucht, doe ik mijn ogen dicht en zweef ik met Donna … en ben ik intens gelukkig.

Zunke

Hier de lange lp versie van State of Independence, zonder beelden, maar dus wel lekker lang. Voor de liefhebber die graag wilt meezingen, plaats ik ook de tekst.

(afbeelding: hoes van de Donna Summer lp die ik had gekocht en nog altijd heb)

 

 

State of Independence door Donna Summer

State of life, may I live, may I love
coming out the sky, I name me a name
coming out silver word for what it is
it is very nature of the sound, the game

Shablamidi, shablamida
shablamidi, shablamida
shablamidi, shablamida

Siamese, Indonese, to Tibet treat the life
as a game, if you please (hey)
coming up Caribee such a freedom
derives from a meditative state
movin’ on, believe that’s it, call it magic
third world, it is, I only guessed it

Shablamidi, shablamida
shablamidi, shablamida
shablamidi, shablamida

Shablimidi, shablamida
shablimidi, shablamida
shablimidi, shablamida

Shot to the soul the flame of Oroladian
(the) essence of the word
the state of independence

Sounds like a signal from you
bring me to meet your sound
and I will bring you to my heart

Love, like a signal you call
touching my body, my soul
bring to me, you to meet me here

Home, be the temple of your heart
home, be the body of your love
just like holy water to my lips
(hey, hey)

Yes, I do know how I survive
yes, I do know why I’m alive
to love and be with you
day by day by day by day

Time, time again, it is said
we will hear, we will see
see it all in His wisdom hear

His truth will abound the land
this truth will abound the land
this state of independence shall be
this state of independence shall be

Say, yeah -e-yay, yeah-e-yo
yeah-e-yay, yeah-e-yo…
be the sound of higher
love today
yeah-e-yeah (hey, hey)

Time, time again, it is said
we will hear, we will see
see it all in. His wisdom hear

His truth will abound the land
this truth will abound the land
this state of independence shall be
this state of independence shall be
this state of independence shall be
this state of independence shall be
this state of independence shall be…