De afgelopen week heb ik mij geërgerd aan de toon van veel artikelen met steeds dezelfde kop: ‘De G-spot bestaat niet.’ Een Amerikaanse prof liet weten dat er na zestig jaar onderzoek geen enkel wetenschappelijk bewijs is gevonden van het bestaan van de G-spot. (Mannelijke) Journalisten rolden over elkaar heen met: “Stop maar met zoeken, het is een mythe.” Ik zeg: “Het is niet omdat jullie het niet kunnen vinden, dat het niet bestaat.”

De afgelopen week heb ik mij geërgerd aan de toon van veel artikelen met steeds dezelfde kop: ‘De G-spot bestaat niet.’ Een Amerikaanse professor liet weten dat er na zestig jaar onderzoek geen enkel wetenschappelijk bewijs is gevonden van het bestaan van de G-spot. (Mannelijke) Journalisten rolden over elkaar heen met: “Stop maar met zoeken, het is een mythe.” Ik zeg: “Het is niet omdat jullie het niet kunnen vinden, dat het niet bestaat.”

Waarom ergerde ik mij? Over de uitkomst? Nou, nee. De Amerikaanse wetenschapper die het nieuws uitbracht, voegde er nog toe dat ‘verder onderzoek zeker gewenst is.’ Hoewel dat laatste in veel artikelen was weggelaten.

Nee, eigenlijk stoorde ik mij vooral aan de toon in de berichtgeving. Je kon namelijk al zo’n beetje opmaken welke artikelen door mannen waren geschreven. Ze konden hun blijdschap nauwelijks verhullen. Dat klonk zo: ‘Goed nieuws voor alle mannen die nog steeds naarstig op zoek zijn naar de G-spot van hun partner. U bent niet alleen!’ Wetenschappers hebben namelijk na zestig jaar onderzoek nog steeds geen G-spot weten te vinden bij de vrouw. Stop dus maar met zoeken, het is een mythe.” 

Opvallend was dat alle artikelen bijna exacte kopieën waren van elkaar. Slechts weinig journalisten hadden de moeite genomen om eens wat dieper op de zaken in te gaan, bijvoorbeeld op het feit dat er al zestig jaar wordt geruzied over het al dan niet bestaan van het gevoelige plekje. En dat het einde van de discussie nog lang niet in zicht is.

Amper twee jaar geleden schreven dezelfde journalisten nog: ‘De G-Spot bestaat’ toen Franse gynaecologen dat beweerden. De Franse gynaecologen reageerden hiermee weer op een Britse studie die eveneens uitwees dat de G-spot ‘een fabel was.’ En ook dat onderzoek kon toen rekenen op de nodige aandacht.

Je kunt er dus met bijna honderd procent zekerheid vanuit gaan dat de volgende wetenschapper zich nu al bezighoudt met de G-spot en zijn bevindingen straks met ons zal delen. Ik kan niet wachten.

Sponsachtig plekje

Waar gaat het over? De G-spot is een zeer gevoelig, erogeen plekje een paar centimeter diep in de vagina aan de kant van de buik. Als het plekje wordt gestimuleerd, kan het orgasme extra intens beleefd worden. Er zijn vrouwen die beweren dat het zelfs zo intens is om er aangeraakt te worden dat ze het liever niet hebben. Zo’n zestig procent van de vrouwen is gevoelig voor de aanraking van dit sponsachtige plekje in de vagina.

De ontdekker van deze genotsplek is de Duitse dokter Ernst Gräfenberg, vandaar de naam ‘G’-spot. Hij ontdekte het genotscentrum ergens in de jaren veertig. Toch werd de term G-spot pas veertig jaar na zijn ontdekking een begrip door een boek van de Amerikaanse seksuologe Beverly Whipple, die zelf trouwens ook onderzoek deed naar de G-spot.

Haar conclusie was dat vrouwen door stimulatie van de G-spot ‘een erotische sensatie beleefden die veel dieper aanvoelde dan stimulatie van de clitoris.’ Bij één op de tien vrouwen uit dit onderzoek die reageerden op de stimulatie van de G-spot, werd ook een soort ejaculatie van wit vocht opgemerkt. Kijk, daar heb ik dus niets over gelezen in de recente berichtgeving. Hebben wij niet het recht om op zijn minst te weten dat wetenschappers er verschillende bevindingen op na houden?

Whipple’s boek deed destijds trouwens heel wat stof opwaaien en al snel volgden de bevindingen van non-believers die meldden dat er niets van aan was: de G-spot was een fabel. Sindsdien wordt er dus op hoog wetenschappelijk niveau geruzied of de G-spot nu wel of niet bestaat.

Met als laatste in de rij dus de Amerikaanse wetenschappers die het bestaan van het gevoelige plekje naar fabeltjesland verwijzen. En dat na zestig jaar onderzoek! De onderzoekers baseerden zich ditmaal op alle eerdere onderzoeken naar het bestaan en functioneren van de G-spot. Die onderzoeken hebben ze allemaal grondig bestudeerd. Geen enkele studie zou het bestaan van de G-Spot onomstotelijk hebben kunnen vaststellen.

Genetische focus

Het is dus niet de eerste keer dat wetenschappers het bestaan van de G-spot ontkennen. Britse wetenschappers deden in 2010 exact hetzelfde. De Britse studie die geen spoor van een G-spot kon vinden, steunde op een genetisch onderzoek bij 1.800 vrouwen die allemaal identieke of niet-identieke tweelingen waren. “Als er zoiets als een G-spot bestaat, zouden identieke tweelingen dezelfde gewaarwordingen en ervaringen melden,” zo stelde de onderzoekers. “Maar dat is niet zo, en dus bestaat de G-spot niet,” was de conclusie toen.

Dat lokte de nodige tegenreacties uit vanuit Frankrijk. Volgens vooraanstaande Franse gynaecologen lag de focus bij de studie uit Groot-Brittannië namelijk volledig verkeerd. “De Engelse studie heeft het bij het verkeerde eind,” liet Sylvain Mimoun, een van Frankrijks meest bekende gynaecologen, destijds in The Independent weten. “De G-spot is geen kwestie van genetica, het is een kwestie van gebruik. De G-spot wordt pas functioneel bij de juiste interactie,” aldus de Franse gynaecoloog.

In Frankrijk lijken ze sowieso meer geloof te hechten aan het bestaan van de G-spot dan in de VS en Groot-Brittannië. Franse onderzoekers stelden namelijk eerder vast dat de G-spot ‘een cluster van zenuweinden’ is en ‘een realiteit voor tenminste 56 procent van de vrouwen.’ De werking van de G-spot kan volgens hen zelfs op scans worden vastgesteld. Kijk, dat had ik dus ook wel willen lezen in al die berichten.

Puur mannelijk machismo

Odile Buisson, een vrouwelijke specialiste uit Frankrijk, deed er nog een schepje boven op door te stellen dat het ontkennen van het bestaan van de G-spot ‘puur mannelijk machismo’ is. En volgens de Franse chirurg Pierre Folden bleek uit het Britse onderzoek vooral ‘een gebrek aan respect voor wat vrouwen zelf zeggen.’ Folden: “Er bestaan veel vormen van vrouwelijke seksualiteit en die kunnen niet worden gereduceerd tot ‘ja’ of ‘nee.”

Wie enkele forums bezoekt waar vrouwen ervaringen uitwisselen over de gevoeligheid van hun G-spot kan inderdaad vaststellen dat vrouwen het stimuleren ervan allemaal anders ervaren. Sommigen vinden het ‘hemels’, terwijl andere vrouwen het zo overgevoelig vinden dat ze er liever niet worden aangeraakt.

Als we het dus ergens over eens kunnen worden, is het misschien over het feit dat het vrouwelijk lichaam niet bepaald een open boek is en dat de ene vrouw de andere niet is. Anders was al dat onderzoek ook helemaal nergens voor nodig.

Als het werkt, werkt het

Dat brengt mij bij het volgende: moet de G-spot nog wel onderzocht worden? Ik weet wel dat alles tegenwoordig eerst wetenschappelijk moet worden bewezen voordat het bestaansrecht heeft, maar voor mij hoeft veel van dat onderzoek niet zo nodig. Is het vinden van een medicijn tegen MS niet belangrijker? Als we al het onderzoeksgeld nu daar eens aan besteden?

Het feit dat zoveel mensen tegenwoordig een beroep doen op alternatieve geneeskunde, is in elk geval niet gestoeld op kasten vol wetenschappelijk bewijs. Het gebrek aan onderzoeken naar het nut van alternatieve geneeskunde wordt dan ook niet of nauwelijks gefinancierd.

Terwijl veel wetenschappers en sceptici wél tot het uiterste gaan om alternatieve geneeswijzen in twijfel te trekken, haalt de de gewone man en vrouw de schouders op. Waarom? Omdat het vaak gewoon helpt, wetenschappelijk bewezen of niet. Voor veel mensen is dat genoeg. Zo heb ik zelf ondervonden hoe ik weer kon slapen met behulp van Bach-bloesem. Zeg dat maar eens hardop in een ruimte vol met wetenschappers.

Met de G-spot is het net zo. Miljoenen vrouwen kunnen roepen dat ze het plekje bij zichzelf hebben ontdekt, maar als de wetenschappers het niet kunnen vinden, is het een mythe.

Misschien wordt het tijd om de wetenschappelijke wereld zelf eens aan een nader onderzoekje te onderwerpen. Heel wat onderzoeken worden gefinancierd door de farmaceutische industrie en daar is weinig transparantie over. Ook is al vaker vastgesteld dat wetenschappers al voor aanvang van hun onderzoek een mening hebben over de uitkomst; dit zou ook doorwegen op de resultaten.

Ook het feit dat heel wat wetenschappers behoorlijk gevoelig zijn voor een portie aandacht speelt een rol. Of denk jij dat zij zich nooit van te voren afvragen wat zal scoren in de media? Nou, dan zijn ze bij de G-spot aan het goede adres. Dit plekje heeft al heel wat meer inkt doen vloeien dan onderzoek naar het paringsgedrag van de coronella austriaca, om maar iets te noemen.

Ik ben zeker niet tegen het onderzoeken van de G-spot, maar zeg nu na zestig jaar toch: ‘Laat mijn G-spot met rust!’

Ook stel ik voor dat we het plekje voortaan F-spot noemen, of V-spot, naar alle Vrouwen (Females) die het al ontdekt hebben bij zichzelf of gewoon naar Venus.

En mocht je het nog niet hebben gevonden, vraag het dan eens aan een andere vrouw. Dat levert je wellicht nuttige informatie op, want van al die onderzoeken ben ik alvast niet veel wijzer geworden.

Laten we het verder de komende zestig jaar maar eens hebben over de P-spot, soms ook mannelijke G-spot genoemd. Waarom horen we daar nooit iets over?

Zunke

* Lees ook eens het opinieartikel ‘Wetenschappers zijn zelden objectief’ op nrc.nl van Henk Jan Out.

* Foto’s: weheartit.