Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

‘Met stijgende verbazing heb ik afgelopen week de discussie over homeopathie gevolgd die in Nederland is losgebarsten. Aanleiding was een maatregel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers. Die maakte bekend dat er vanaf 1 juli 2012 op verpakkingen en bijsluiters van homeopathische middelen niet langer mag staan waarvoor ze dienen. Volgens de minister ‘omdat de werking van deze middelen niet wetenschappelijk is bewezen.’ Ook Europa volgt die lijn. Zo mocht een producent van gedroogde pruimen enkele jaren geleden niet beweren dat pruimen goed zijn voor de darmwerking. Reden: dat is nooit wetenschappelijk bewezen. Dan rijst toch de vraag: is hier niet meer aan de hand?

 

‘Met stijgende verbazing heb ik afgelopen week de discussie over homeopathie gevolgd die in Nederland is losgebarsten. Aanleiding was een maatregel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers. Die maakte bekend dat er vanaf 1 juli 2012 op verpakkingen en bijsluiters van homeopathische middelen niet langer mag staan waarvoor ze dienen. Volgens de minister ‘omdat de werking van deze middelen niet wetenschappelijk is bewezen.’

Ook Europa volgt die lijn. Zo mocht een producent van gedroogde pruimen enkele jaren geleden niet beweren dat pruimen goed zijn voor de darmwerking. Reden: dat is nooit wetenschappelijk bewezen. Dan rijst toch de vraag: is hier niet meer aan de hand?

Mijn verbazing betrof in eerste instantie het feit dat de minister zo plotseling uit het niets met het verbod op de proppen kwam. Hierdoor bestaat de kans dat homeopathische middelen op den duur namelijk helemaal uit de schappen zullen verdwijnen. Dit terwijl steeds meer mensen bij lichtere kwalen een homeopathisch middel verkiezen in plaats van de zoveelste antibiotica-kuur te volgen.

Dus stel ik mij daar vragen bij. Wat beweegt de minister om ineens met die maatregel voor de dag te komen. En waarom net nu: zo snel even voor de zomervakantie. Tja, dan kom je toch al snel uit bij de machtige lobby van de farmaceutische industrie. En laat die nu net zwaar onder vuur liggen in Nederland, vanwege de veel te dure medicijnen.(*)

Ter illustratie een frappant voorbeeld, waar de NOS onlangs over berichtte. In 1997 ontwikkelt een Haagse apotheker op vraag van een kinderarts een medicijn voor een Turks jongetje met een zeldzame ziekte: kosten 3.000 euro per jaar. In 2002 meldt zich bij de apotheker een bedrijf dat ook een geneesmiddel voor dezelfde ziekte op de markt gaat brengen. In eerste instantie is de apotheker blij, want dat scheelt hem een hoop werk. Maar het nieuwe geneesmiddel blijkt uiteindelijk maar liefst vijftig keer duurder. In plaats van 3.000 euro kost het nu 150.000 per jaar.

De apotheker besluit het middel weer zelf te gaan maken voor het Turkse jongetje, maar wordt vervolgens door hetzelfde bedrijf aangeklaagd. Die willen dat hij een verbod opgelegd krijgt om het middel te mogen maken. Er volgen talloze rechtszaken, waarin de apotheker steeds in het gelijk wordt gesteld.

Alleen, hij kan in zijn eentje niet op tegen het machtige bedrijf dat beschikt over een hele batterij advocaten en juridische specialisten en vooral: een lange adem. Steun van de zorgverzekeraar krijgt hij niet of nauwelijks. Blijkbaar maakt men zich daar niet druk over 150.000 euro meer of minder. Gevolg: het Turkse jongetje krijgt nu het veel duurdere medicijn.  

Je zou toch denken dat de farmaceutische industrie genoeg winst maakt en dat de gezondheid van mensen toch op de eerste plaats komt, maar toch is het blijkbaar nooit genoeg. De sector roert zich als een duivel in een wijwatervat als er om wat voor reden aan de miljarden wordt gesnoept die jaarlijks worden verdiend aan de ziekten en kwalen van mensen. En de politici, die doorgaans graag besparen, steunen hen hierbij van harte. Zelfs als dat 150.000 euro per jaar kost in plaats van 3.000 euro.

De wens van het publiek gaat juist de andere richting uit. Wij willen niet meer pillen slikken, wij willen er minder in ons lijf steken. Steeds meer mensen kiezen voor kleinere kwalen liever een homeopathisch middel gebruiken dan dat zij een antibioticum krijgen voorgeschreven bij elk niesje.

Dat betekent inderdaad minder inkomsten. Maar laten we nu even realistisch zijn. Als ik zelf ineens minder zou gaan verdienen, maar ik kan nog altijd mijn villa met zwembad aanhouden: ik zou er niet om malen. De farmaceutische industrie dus wel.

De vele miljarden winst die er worden gemaakt, moeten leiden tot nog meer miljarden winst maken. En geen (juridisch) middel wordt geschuwd om pakweg een apotheker uit Den Haag het zwijgen op te leggen. Er zijn talloze voorbeelden terug te vinden van middelen die goedkoop kunnen worden gemaakt – en die soms duizenden levens zouden kunnen redden – maar die nooit op de markt werden gebracht. 

Toch hebben ze wel reden om angstig te zijn. Mensen willen een gezondere levenstijl en daar horen ook gezondere medicijnen bij. Volgens de Koninklijke Vereniging van Homeopathie (KVHN) zijn homeopathische geneesmiddelen populair in Nederland. Er worden jaarlijks 4,5 miljoen verpakkingen verkocht en in driekwart van de Nederlandse huishoudens is een homeopathisch geneesmiddel aanwezig.  

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Synovate blijkt dat twintig procent van de Nederlanders een duidelijke voorkeur heeft voor het gebruik van homeopathische geneesmiddelen bij eenvoudige gezondheidsklachten. 24 procent van de bevolking gelooft (helemaal) niet in homeopathie. 

Je zou denken dat de famaceutische industrie zich zelf gaat bezighouden met het ontwikkelen en op de markt brengen van natuurlijke middelen. Maar er is meer aan de hand.  

En dat brengt mij dus bij sommige non-believers. Mijn verbazing betrof namelijk ook het fanatisme van sommige mensen die fel van leer trokken tegen … nou ja: het bestaan van homeopathische middelen. Dat klinkt dan zo: ‘ Eindelijk gerechtigheid. Kwakzalverij. Weg met homeopathie.’

Ik vraag mij af wat deze mensen drijft. Werken zij voor de farmaceutische industrie? Hebben zij er last van dat een groeiend aantal mensen zich voor veelal kleinere kwalen liever wendt tot homeopathische middelen? Waarom stoort het hen zo dat mensen middelen kopen, waarvan deze mensen vinden dat ze er baat bij hebben en die ze trouwens volledig uit eigen zak betalen?  

Gaat dit allemaal niet wat te ver? Mag ik alstublieft zelf beslissen over mijn gezondheid? Wie kan er nu ontkennen dat pruimen en peperkoek goed zijn voor de darmwerking? Of dat bananen en rijst helpen bij diarree? Onze voorouders, die het zonder medicijnen moesten stellen, hebben het eeuwenlang moeten doen met die huishoudelijke middeltjes. Er zijn zelfs door artsen en apothekers eeuwen geleden al boeken en publicaties geschreven over de medicinale werking van kruiden en planten. Boeken zoals Culpeper’s Complete Herbal – A book of natural remedies for ancient ills van de Engelse apotheker Nicholas Culpeper (1616-1654).  

Wat de man in zijn boek, dat nog altijd te koop is, beweert mag je vandaag de dag eigenlijk niet langer openlijk zeggen. Neem het eerder aangehaalde voorbeeld van de producent van pruimen die beweerde dat pruimen goed zijn voor de darmwerking, iets wat ik van mijn moeder heb geleerd en zij van haar moeder. Alleen: het is nooit wetenschappelijk bewezen. Dus mag je het niet doorvertellen. 

Hoogleraar Wim Saris van het Nederlandse Top Instituut Voeding stelde eerder dit jaar ‘dat als je ‘claimt’ dat twee ons groenten en twee ons fruit per dag gezond is, je volgens de Europese richtlijnen zoals die nu zijn direct op je vingers kan worden getikt. Je ‘claim’ zou afgekeurd worden wegens … gebrek aan bewijs.’

Hierover gaat de European Food Safety Authority (EEFSA) en die beoordeelde kortgeleden ook al dat je wat betreft veenbessen niet mag ‘claimen’ dat deze goed zijn voor de blaas, net zomin mag je ‘claimen’ dat vezels goed zijn voor de darmen.’ Zucht.

Ik ben nu in elk geval brandnetelthee met biologische honing aan het drinken en ik ‘claim’ dat dit gezond is. En als ik een verkoudheid voel opkomen, neem ik gewoon een paar druppels Echinacea. Dat helpt namelijk. En dat is genoeg bewijs voor mij.  

Zunke

Foto: Echinacea.

*De voorbije week was er in Nederland veel te doen over de prijs van medicijnen, nadat het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) stelde dat te dure geneesmiddelen voor enkele zeldzame ziekten niet langer vergoed moeten worden. De ‘voordelen’ zouden niet opwegen tegen de kosten. Hiermee is de discussie over de veel te dure medicijnen losgebarsten. Eerder had het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam al opgeroepen tot een Europese aanpak van de dure medicijnen en het inperken van de rol van de farmaceutische industrie op de prijs van geneesmiddelen voor zeldzame ziekten. In een brief aan minister Schippers werd opgeroepen om de rol van de farmaceutische industrie drastisch in te perken.