Ergens in de jaren negentig liep ik met mijn zus door Amsterdam. In een hoek van het Leidseplein zagen we een hoopje mensen die zich daar duidelijk hadden verzameld met een reden. Als student journalistiek was mijn nieuwsgierigheid gewekt. “Waarom staan jullie hier,” vroeg ik. “Nelson Mandela komt zo naar buiten,” klonk het. Dat vonden mijn zus en ik de moeite van het wachten wel waard.

Niet veel later kwam hij. Veel kleiner dan verwacht en tegelijkertijd leek hij enorm groot. Het is lastig in woorden te vatten, maar sommige mensen hebben een bepaalde energie waarmee ze een hele zaal vol mensen in een moment kunnen veranderen. Nelson Mandela is zo iemand. 

Het duurde maar even vooraleer hij in een auto stapte. En weg was hij. Toch ben ik enorm blij dat ik de man ooit in levende lijve mocht zien. Het was een bijzonder moment met een bijzondere man, een man die de geschiedenis had veranderd. 

Net als de meeste van mijn leeftijdgenoten leerde ik zijn lot kennen dankzij het nummer “Free Nelson Mandela.” Ik heb nog meegedaan aan demonstraties om Shell te boycotten. Die deden namelijk zaken met het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Dat kon absoluut niet door de beugel, vonden wij. 

Ik zou ooit stage gaan lopen in Zuid-Afrika, maar omdat de situatie er destijds onveilig was ging het niet door. Niet veel later werd hij dan eindelijk bevrijd. We zagen het allemaal gebeuren op de vele televisies in de gebouwen van de School voor de Journalistiek in Utrecht. ‘History in the making.’ En wij waren er getuige van. Die vrijlating, toen Nelson Mandela zijn vrijheid tegemoet liep, heb ik nog ergens op een video staan. 

Toen ik jaren later door Australië reisde en een vriendin van mijn moeder bezocht, zag ik een tekst op haar ijskast hangen. Ik was zo diep geraakt door de woorden dat ik hem overschreef in mijn reisdagboek. Nog altijd lees ik hem geregeld om mij eraan te herinneren dat ik mag, nee dat ik móet schijnen als mens. 

“Your playing small doesn’t serve the world. 
There’s nothing enlightened about shrinking 
so that other people won’t feel insecure around you. 
We are born to make manifest the glory of god that is within us.
It is not just in some of us,
it’s in everyone!
and as we let our light shine,
we unconsciously give other people 
the permission to do the same.
As we are liberated
from out own fear,
our presence automatically
liberates others. 

Het is een deel van een tekst die Nelson Mandela voordroeg tijdens zijn inauguratie als president van Zuid-Afrika en het is precies wat hij tijdens zijn leven heeft gedaan. Anderen bevrijden van hun angsten, puur en alleen door zijn aanwezigheid. 

Aan zijn Long Walk to Freedom kwam afgelopen week een einde. Uitgerekend op de dag dat de film over zijn leven in première ging, blies Nelson Mandela zijn laatste adem uit. 

Een mooi einde van een zeer waardevol leven. 

Zunke