“Al lange tijd houdt het me bezig: de toestanden in de vee-industrie. Neem de hele heisa in Nederland rond de plofkip, een kip die in 6 weken tijd wordt vetgemest tot een homp vlees van 2,2 kilo.” Schrijfster Sarah Morton eet geen vlees meer en zet alleen nog zelfbereide maaltijden met verse ingrediënten op tafel. Echt moeilijk is dat niet.

 

We kunnen toch moeilijk ontkennen dat wij als mensen niet het slachtoffer zijn geworden van de doorgedraaide maatschappij en een ontspoorde voedingsindustrie. In dit geval geldt: wat je eet, ben je zelf!

Net als de kippen kampen steeds meer mensen met angst en stress. Juist dan is het zaak om gezond voedsel naar binnen te werken. In een ideale wereld bevat ons voedsel allerlei gezonde bouwstoffen en voorziet het ons van de nodige energie en voedingsstoffen, zodat ons lichaam kan functioneren en gezond blijft. 

Die tijd is allang voorbij. De kwaliteit van ons eten is de afgelopen decennia enorm verslechterd. Ook eten steeds meer mensen voorbereid voedsel in plaats van verse producten. Aan voorbereid voedsel worden bewaarmiddelen toegevoegd om het langer houdbaar te houden. In de meeste voedingsproducten zitten ook suikers en stoffen die eetverslaafden creëren die kampen met overgewicht.  

Mensen uit mijn kennissenkring die veel vlees eten (en het onzin vinden om geld uit te geven aan biologisch eten) hebben vrijwel allemaal last van overgewicht. Door slinkse marketing, zijn we steeds meer en ongezonder gaan eten.

Plofmens
Zou de plofkip, en alle andere ongezonde voedingsproducten die wij consumeren, de oorzaak kunnen zijn voor het ontstaan van de ‘plofmens’ met zijn ‘plofkop?’ Zouden de groeihormonen in het vlees ervoor zorgen dat sommige kinderen al vanaf zes jaar in de puberteit belanden? Allemaal vragen waar we geen duidelijk antwoord op hebben. Een ding staat vast: we worden met zijn allen steeds dikker. Het aantal mensen met obesitas groeit en groeit. 

Zelf heb ik ook aanleg om dik te worden. Ik ben 1 meter 60 lang en weeg momenteel rond de vijftig kilo. Een prima en gezond gewicht voor mijn lengte. Ik prop mij dan ook niet langer vol met ongezond eten let goed op wat ik eet. Ik kies zoveel mogelijk voor voedende maaltijden met veel groenten of fruit. Ik respecteer wat mijn lichaam nodig heeft en ben verder heel zuinig met suiker.

Af en toe snoep ik iets. In plaats van mezelf van alles te ontzeggen, ga ik op die momenten na: ‘Wil ik dit eten vanuit mijn hart?’ Zo ja, dan eet ik het op en geniet ik er ook van. Met échte aandacht. Hierdoor voel ik mij langer voldaan. Intussen ben ik ook gestopt met vlees eten en ook hiermee houd ik mijn gewicht onder controle. Wie stopt met vlees eten, is al snel de nodige kilo’s kwijt, zo heb ik ondervonden bij mijzelf en anderen. 

Van een kilo kippenvleugeltjes naar een moestuin
Ooit was dat allemaal anders. Als kind en tiener at ik gewoon wat de pot schafte, zonder er verder bij stil te staan. Als mijn broertje en ik bij mijn vader logeren, aten we met zijn drieën met gemak een kilo kippenvleugeltjes op. Het was altijd feest en geen van drieën stonden we stil bij het leven dat de kippen achter de rug hadden.

Intussen hebben we als gezin een heel ‘ontwakingsproces’ doorgemaakt. Mijn vader kweekt nu pompoenen en andere gewassen in zijn tuin. Zelf eet ik veel biologisch en ben ik bezig om een volkstuintje te starten. Dat is niet alleen gezonder, maar nog leuk om te doen ook. 

Bovendien is het niet duur om je eigen groenten te kweken. Plantjes en zaden zijn goedkoop, de natuur doet de rest. Een belangrijke reden om je eigen voedsel te kweken, is dat je zelf bepaalt hoe dat gebeurt. Gewassen die op hun eigen manier en in eigen tempo in de zon kunnen groeien, smaken niet alleen veel beter maar geven ons meer en betere voedingsstoffen. Bovendien weet je zeker dat je geen pesticiden of andere groeibevorderende middelen hebt gebruikt.  

Wie genoeg ruimte heeft, kan zelfs zijn eigen kippen kweken. Een biologische kip doet er weliswaar tweemaal zo lang over dan een ‘gewone’ kip om op ‘marktgewicht’ te komen, maar daar staat tegenover dat deze kip heeft kunnen rondscharrelen in de buitenlucht. Ze heeft kortom een mooi en gelukkig leven gehad.

Over het algemeen zijn deze kippen sterker en gezonder dan hun doorgefokte soortgenoten. Ook het vlees van deze kippen is van een betere kwaliteit. En het heeft nog een bijkomend voordeel: wie biologische kip eet, heeft minder kippenvlees nodig om zich voldaan te voelen. De kans dat je bijkomt is dus veel kleiner. 

Geen vlees meer
Je kunt natuurlijk ook helemaal stoppen met vlees eten, dus ook met het eten van kip. Zelf eet ik sinds december 2012 geen vlees, en ook geen kip, meer. Ik merk in die korte tijd dat dit allemaal voordelen oplevert. Mijn geest is veel helderder, waardoor ik meer overzicht heb over mijn eigen leven en de maatschappij. Ook lichamelijk voel ik me beter. En last-but-not-least: Ik hoef me ook niet meer af te sluiten voor de pijn en stress die deze dieren hebben ondergaan.

Kom ik iets te kort? Integendeel. Er zijn heerlijke, complete en originele gerechten die je kunt maken ter vervanging van vlees. Neem nu lasagne met spinazie en kaas, maaltijdsoepen, Oosterse gerechten en salades…

Als je stopt met vlees eten is het wel belangrijk om voldoende eiwitten en vitamine B12 binnen te krijgen. Bronnen van eiwitten zijn onder andere soja, eieren, zuivel, noten, bonen en kikkererwten. Wanneer je een goed vegetarisch kookboek hebt, hoeft het niet moeilijk te zijn om een complete, vegetarische maaltijd klaar te maken. Neem voor vegetarische recepten eens een kijkje op de website van vegetarische recepten.

Vegetarisch eten is ook beter voor het milieu. Voor een kilo vlees is er een veelvoud aan gewassen nodig. Er worden hele regenwouden platgelegd om sojavelden aan te leggen, waarmee men het vee kan voeden.

Mijn grote wens is dat wij gaan naar een systeem van autonome voedselvoorziening. Dat iedereen eet uit eigen omgeving, dat mensen ook zoveel mogelijk zelf telen, dat er rekening wordt gehouden met biodiversiteit zoals de natuur het bedoeld heeft. Dat er verscheidenheid is aan soorten planten en dieren, in plaats van een diersoort of plantensoort op elkaar pakken. Veel levensvormen hebben elkaar nodig, zoals bijen en bloemen. Het zou een gezonde stap voorwaarts zijn als wij dan niet meer afhankelijk zijn van de voedselindustrie.

Dat wij eerlijk eten en opnieuw alles zelf klaarmaken, dat wij leven mét de natuur in plaats van haar te onderwerpen en uit te buiten.

Niet alleen zal Moeder Aarde hier blij mee zijn, ook onze samenleving wordt hierdoor gezonder, creatiever en meer ontspannen.

Ook met dieren zullen we dan anders om moeten gaan. We kunnen met hen samenwerken, in plaats van hen tot slaaf te maken. 

Een andere weg inslaan, begint met bewustzijn. Dat moet denk ik vanuit onszelf komen. Van de voedingsindustrie hoeven we niet te verwachten dat ze ons gezonder voedsel gaan voorschotelen als je de geschiedenis van de afgelopen decennia er op nakijkt. 

Wij kunnen alleen zelf het verschil maken dat we graag in de wereld willen zien. 

Sarah Morton

Om je te helpen, heb ik enkele suggesties op een rijtje gezet om  gezonder, milieubewuster en betaalbaar te eten: 

– Koop zoveel mogelijk groente en fruit van het seizoen.

– Koop je etenswaren rechtstreeks bij de boer.

– Kook en eet met aandacht. Zo eet je minder en geniet je meer. Ook wordt het voedsel hierdoor beter opgenomen in het lichaam.

– Kweek je eigen groente en fruit. Het is leuk, betaalbaar en geeft je veel voldoening. 

– Ook kruiden kun je zelf telen. Het spaart geld en je plukt het vers op het moment dat je ze nodig hebt. Bovendien zijn kruiden heel makkelijk te kweken. 

– Stop met eten als je voldaan bent en spaar een abonnement op de sportschool uit.

– Pak eens wat vaker de fiets of ga af en toe eens wandelen. Je wordt er fitter van en het is nog milieuvriendelijk ook.  

– Eet minder vlees. Van het geld dat je bespaart kun je diervriendelijk vlees kopen of vleesvervangende producten kopen.

Je eigen moestuin?
Wil je zelf aan een moestuin beginnen, maar weet je niet goed hoe je er dit moet aanpakken? Surf dan eens naar makkelijke moestuin.nl. Deze website geeft je duidelijke en goede informatie en toont je hoe kinderlijk eenvoudig het is om je eigen groenten en kruiden te kweken. Je vindt er handige tips die je kunnen helpen bij het starten van je eigen moestuin.

©Foto’s Biologische Kippen: Wakker Dier.

Sarah Morton (26), schrijfster, publicist en recensent, leidde tot haar zesde een gewoon leven. Tot bleek dat ze autistisch is. Hierover schreef ze ‘Afwijkend en toch zo gewoon – autobiografie van een autist.’ Later volgden nog ‘Wat je niet verteld is…’ Meestal schrijft ze over haar eigen ervaringen als autist en geeft ze haar kritische visie op hoe de maatschappij en de hulverlening omgaat met autisme. Kinderwelzijn is een andere grote interesse van haar. Verder is ze bezig met gezonde voeding, bewuster leven en het welzijn van mens, kind en dier in het algemeen. Binnenkort start ze haar eigen moestuin.