Bij gebrek aan andere religie geloven velen er maar al te graag in. Onze maakbaarheid is een hoog goed geworden en wie er niet in slaagt zichzelf met de regelmaat van de klok succesvol heruit te vinden, heeft dat louter aan zichzelf te wijten. Slachtoffer zijn is voor losers en winnaars hebben hun voorspoed uitsluitend aan zichzelf te danken. Deprimerend allemaal, als je het lifecoach Renate Breuer vraagt.

Nu geloof ik ten zeerste in je lot in eigen handen nemen, maken wat er van te maken valt en nooit opgeven voor je het echt geprobeerd hebt. Net zo goed ben ik er vrij zeker van dat je never-nooit alles in de hand hebt en dat het geloof dat dit wel zo is, mensen diepongelukkig kan maken. Alsof je het verleden kan veranderen, beslist waar en hoe je geboren wordt, wat je karakter is, je de crisis eigenhandig kan oplossen, andere mensen kunt controleren of de wereldpolitiek kan bepalen.

God, grant me the serenity to accept the things I can not change,
Give me the courage to change the things I can,
And the wisdom to know the difference
(Reinhold Niebuhr)

Een vriend -die deze woorden jarenlang als mantra gebruikte- gaf ze ooit aan mij. Op een A4-tje geprint hingen ze vervolgens een eeuwigheid op de binnenkant van mijn toiletdeur zodat ik ze elke dag een paar keer noodgedwongen las. Moet kunnen, een meditatief momentje op de plee, zal ik vermoedelijk gedacht hebben. Maar meer dan dat hielp het om voortdurend herinnerd te worden aan de eenvoudige waarheid die in die drie zinnen verscholen zit en waar ik nog vaak aan terug denk. Ook al hangt het printje er al lang niet meer.

Een mens is maakbaar en vaak veel meer dan hij zelf durft te geloven. Maar de mens die denkt dat alles (en wellicht ook ieder ander) 100 procent maakbaar is, verliest aanzienlijk aan mededogen, empathie en verbondenheid. Dat wat ons mens maakt in feite.

De kunst bestaat er dus vooral in om het onderscheid te her- en erkennen. Sommige dingen heb je in de hand, andere niet. Sommige dingen kun je dus veranderen, andere niet.

Renate Breuer

 

 

 Renate Breuer werkt als consulent, schrijft en is lifecoach  bij r&b coach.me.