‘Op ontdekkingstocht langs vele mooie plekjes als mogelijke locaties voor TerraPaviljoen, zag ik daar in the middle of nowhere een schitterende vuurtoren met genoeg asfalt eromheen als standplaats. Mijn dochters waren mee, want het was ‘leraren-studiedag’, dus dan hebben alle kinderen ook vrij. En daar onder die vuurtoren stonden twee auto’s. Eén leeg, de ander wiebelend met twee personen er in.’ Femke Terra wordt geconfronteerd met enkele ongemakkelijke vragen van haar dochters. Over seks.

Waar het eerst nog ging over bloemetjes en bijtjes of over geverfde schapenbillen, is het tij zich aan het keren. Seks is niet meer een woord, waarvan enkel de klank spannend klinkt en de betekenis onbekend is. Tenminste, bij de oudste toch, dacht ik. Maar nu al blijkt de jongste ook al aardig alwetend. Gelukkig stuit ik nog maar wat vaak op kinderlijke onschuld, want eigenlijk ben ik er nog niet klaar voor.

Op ontdekkingstocht langs vele mooie plekjes als mogelijke locaties voor TerraPaviljoen, zag ik daar in the middle of nowhere een schitterende vuurtoren met genoeg asfalt eromheen als standplaats. Mijn dochters waren mee, want het was ‘leraren-studiedag’, dus dan hebben alle kinderen ook vrij.  

En daar onder die vuurtoren stonden twee auto’s. Eén leeg, de ander wiebelend met twee personen er in. Ik reed eromheen en reed maar door, want deze locatie had wel een heel hoog gehalte ‘intimiteit’.

Mama, waarom stop je niet even? Je stopt overal? Het is toch een vette plek? Nee meiden, we rijden even door. Maar waarom! Het is hier gaaf. Zeur, zeur, zeur. Ja, hallo! STOP. Omdat daar twee mensen liggen te vrijen in die auto daar! Huh? Mijn oudste kijkt me verbaasd aan en zegt: Kan dat dan? Doen mensen dat? Gecharmeerd door haar reactie blijft het verder stil. Tot de kleinste op de achterbank drie minuten later de stilte alsnog onderbreekt: Oh, dan draai je gewoon die rugleuningen plat!

Tja, verschil moet er zijn.

Piemels , puckies, seks… woorden genoeg om de hoge toon IEEEEUWWW uit de jongste te krijgen. Maar er zijn ook andere geluiden. ‘Mama, ik wil zo graag een baby’. Ik kijk op van mijn laptop en zie mijn dochter met een verliefde glazige blik naar een baby in een reclame kijken. 

Ik zeg: Tuurlijk schatje, over een jaar of acht. Ze is nu elf. “Echt?, vraagt ze. ‘Kan dat? Heb ik dan al seks?” HO HO moeders NU bijstellen en BEDENK GOED wat je NU zegt:

‘Oh nee, tuurlijk niet, dom van me. Over een jaar of 15, bedoel ik. En als jouw kind er dan ook lekker vroeg bij is, dan ben je misschien op mijn leeftijd al oma.” 🙂 Aan de gefronste blik die volgt, blijkt dat mijn boodschap is aangekomen.

Maar toen kwam-ie: Hoe vaak heb jij HET eigenlijk met papa  gedaan, voordat ik kwam.

‘Nou één keer natuurlijk, zeg ik. En ook één keer om je zus te krijgen.’ Hahaha, ja sorry, vast niet correct, maar ik kan mijn eigen beeld nog herinneren, bij de gedachten: mijn ouders hebben seks. IEEEEUW! Maar mama, wat nou als het niet lukt een baby maken of ik vind geen man? Ach schatje dan zijn er nog vele andere manieren. IVF, BOM-moeder zijn, adopteren… Of je vraagt je zus. De wenkbrauwen van de jongste stijgen tot grote hoogte: Ja, daaaaag, ik ga niet met haar vriend een baby maken hoor.

Ok, ook duidelijk dus. I rest my case.

Femke Terra

Femke Terra is moeder van twee dochters en is eigenaar van TerraPaviljoen, een mobiel glazen paviljoen van honderd vierkante meter, inzetbaar voor diverse events op allerlei mogelijke locaties. Meer informatie: Terrapaviljoen.

foto: Morguefile.com