Niet alleen de start van een nieuw jaar blijkt voor velen een uitgelezen moment. Ook de lente leent zich uitstekend voor een detox (of in dit geval: voorjaarsschoonmaak) van de een of andere orde. Wellicht ben jij ook één van die mensen die na de luie wintermaanden vastberaden een lidmaatschap en een bijbehorend strak trainingsschema bij een sportschool aanging, een nog halfvol pakje sigaretten in de vuilnisbak keilde of nauwgezet een streng dieet volgt zonder suiker, additieven of andere toxische rommel.

Of misschien vindt je al deze goede voornemens wel klinkklare nonsens en doe je heldhaftig verder met alles waarvan je stiekem best weet dat het niet helemaal gezond is. Leven en laten leven is op zich ook een mooi motto natuurlijk.

Hoe dan ook ontkom je er tussen de talrijke individuele en collectieve afkick-initiatieven haast niet aan om -al is het maar voor heel even- zelf ook eens stil te staan bij je levensstijl en of daar dringend iets aan dient te veranderen. Zo besloot ook ik een tijdje geleden op detox te gaan. Niet zozeer middels wat ik wel of niet eet en drink. Ik oefen sowieso al geruime tijd (en niet-seizoensgebonden) met vallen en opstaan in een leven zonder grote excessen. Daarom ging ik niet op het nieuwste dieet en heb ik me ook niet aangemeld bij het dichtstbijzijnde fitnesscentrum. Ik ging namelijk op detox in gedachten.

Renovatiewerken in mijn hoofd
Dat klinkt makkelijker dan het is want vergis je niet. Het betekent geenszins dat ik enkel denk aan een gezondere levensstijl zonder verder maar een vinger uit te steken. Het betekent dat ik actief renovatiewerken ga verrichten in mijn hoofd. Hoofden zitten bijwijlen ook vol toxische goedjes, zoals negatieve gedachten.

“Aaargh, de wekker. Ik ben nog hondsmoe en ik heb echt even geen zin in deze dag.”

“Ik heb hier een hekel aan maar het moet nu eenmaal gebeuren.”

“X of Y irriteert me mateloos. Wat is het toch een (gecensureerd).”

Miljaar, file. Ik zal alweer te laat zijn.”

“Hoe zie ik er nu weer uit? En dat haar zit ook nergens naar.”

“Ik voel me slecht in mijn vel/lelijk/stom/(vul zelf in).”

“Ik zou dringend moeten (vul zelf in), maar (een of andere smoes).”

Ik roep maar wat, maar je begrijpt het idee. Zonder dat je het in de gaten hebt, loop je vaak een groot deel van je tijd in je hoofd te balen, jezelf op te jutten of te oordelen over jezelf of een ander. Veel van die ergernissen hou je netjes voor jezelf zodat niemand anders er last van heeft. Alleen heb je er zelf ondertussen wel last van. Negatieve gedachten zijn net zo toxisch als dat gebakje vol verboden suikers dus waarom zou je ze steeds opnieuw tot je nemen? Vandaar dus de detox en mijn voornemen om negatieve gedachten te vervangen door andere gedachten. Het is maar een kwestie van perspectief.

Perspectief en zo
Zo kreeg ik onlangs te horen dat ik een (zoveelste) ingreep moest ondergaan waarbij weefsel zou worden verwijderd dat al enige tijd in een pré-kankerstadium verkeerde. Ik zou liegen als ik zou beweren dat de moed me niet even in de schoenen zonk na maanden van een streng dieet en een arsenaal aan vitaminen en voedingssupplementen. Tot het mij ineens begon te dagen dat mijn zwaar gemoed vast niet zou helpen en ik bovendien van geluk kan spreken dat het over een pré-stadium ging. Perspectief en zo.

Wil dat zeggen dat het leven plots één groot feest zal worden en je nooit meer in de file belandt wanneer je ‘m echt niet kan gebruiken? Euh, waarschijnlijk niet. Maar als je toch in die file staat kun je net zo goed luidkeels met de radio meezingen of wat ademhalingsoefeningen doen. Dat is namelijk hartstikke gezond. En wat voor zin heeft het om jezelf of anderen constant stille verwijten te maken? In dezelfde moeite geef je jezelf elke keer wanneer je een spiegel passeert een vreugdevol compliment, ook al zie je er op dat moment absoluut niet uit. Of bedenk je enige compassie voor die (gecensureerd) die je voorheen onwijs irriteerde. Wedden dat hij/zij het verschil ook voelt?

Renate Breuer

© Carmen de Vos

Renate is schrijfster en werkt als consulente bij r&b-coach me.