De wereld verandert, organisaties veranderen… maar veranderen mensen ook? In hoeverre ben je in staat met die veranderingen om te gaan? Pas je je aan? Verzet je je? Vecht je? Ontken je? Duik je? Huub Narinx, die je misschien kent van zijn inspirerende lezingen voor zakenmensen en zijn boek V.I.A.G.R.A. management, legt uit wat veranderingen met ons kunnen doen.

Bij veranderprocessen kun je grofweg mensen in een drietal groepen onderscheiden:

Karpers
Groep 1 (meestal de grootste groep) noemen we de karpers. Zij bewegen zich het liefst in veilig en rustig water onder het oppervlak, ze bewegen graag in groepsverband en schuilen bij de minste of geringste verandering zo diep mogelijk in de modder of onzichtbaar in het riet. Als ze de keuze hebben tussen vluchten of vechten, is er voor hen maar één weg, namelijk: vluchten (of de kop in het zand steken).

Haaien
De tweede groep noemen we de haaien. De haaien zijn dominant aanwezig, veelal solisten en gaan uit van eigen kracht. De haai zwemt en jaagt veelal alleen en als hij iets tegenkomt, verscheurt hij het meteen (in plaats van zich af te vragen wat het eigenlijk is). De haai beweegt zich zowel onder water als aan het oppervlak en is voor niemand bang. Bij een veranderproces zijn het vaak de luidruchtige tegenstanders die behoorlijk kunnen intimideren.

Dolfijnen
De derde groep zijn de dolfijnen, de meest speelse en nieuwsgierige soort. Zij bewegen zich zowel individueel als in groepsverband. Jagen doen ze altijd samen. Als ze iets nieuws ontdekken, gaan ze daar blijmoedig op af. Ze proberen het uit, spelen ermee en als ze het niks vinden, laten ze het achter en anders nemen ze het mee. Ze bewegen zich zowel onder water, erboven als erdoor.

600 keer lachen of 12 keer?
Het bijzondere is dat als je mensen zou vragen wat ze het liefste zouden zijn, ze vrijwel zonder uitzondering kiezen voor de dolfijn. Dit is de meest voor de hand liggende instinctieve keuze die vermoedelijk terug te voeren is op ons kind-zijn. De tijd dat we speelden, dat we nieuwe dingen spannend vonden, dat we zo’n 600 keer per dag lachten. Als volwassene doe je dat nog maar twaalf keer!

NEE
Gemiddeld heeft ieder van ons zo rond zijn 16e verjaardag 60.000 keer NEE gehoord. Pffff valt niet mee hè? Enne zeg eens eerlijk… ben je echt zo’n blije of ben je het kwijtgeraakt onderweg?

Pak het op, je kunt ‘t, haha.

Huub Narinx

Huub Narinx geeft inpsirerende lezingen en coaching aan zakenmensen. Meer informatie vind je op zijn website. Voor informatie en boekingen, mail naar [email protected].

V.I.A.G.R.A management
Met zijn boek V.I.A.G.R.A management neemt Huub Narinx u bij de hand en vertelt aan de hand van eigen ervaringen, ludieke verhalen, en metaforen hoe u de energie weer terugbrengt bij de medewerkers in uw bedrijf. Hoe, met behulp van Vertrouwen, Inspiratie, Aandacht, Groei, Resultaat en Angst (V.I.A.G.R.A) overwinnen, de organisatie weer gaat swingen. V.I.A.G.R.A management is te koop via Management Boek.