Fotografe Sharon Brouns maakt uniek tijdsbeeld van buitenwereld tijdens lockdown

“Ik werk in Brussel en woon in Antwerpen. Behalve fotograaf, werk ik namelijk ook deeltijds als begeleider van personen met een verstandelijke

Heeft de wereld een burn-out en is dat dan het goede nieuws?

Elke dag word ik ’s morgens wakker en denk ik dat het allemaal een bizarre droom is geweest. Een naargeestig hersenspinsel over algeheel onheil dat nergens op gebaseerd is. Dat

De zin en onzin over mondmaskers

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote

Hoe overleef je? Wetenschappelijk bewezen gezonde voeding

In de media gonst het van de medische en voedingsadviezen. Wie snapt het nog? Hoe zit het met gluten, koolhydraten en 'raw'? Mag je vlees en zuivel eten? Hoe gevaarlijk

Wereld Tai Chi en Qigong Dag: Tai Chi maakt je een pak gezonder! 

Bill Douglas, de stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag en tevens auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong, verzamelde in 1999

Belgische Luc Hapers gaat 1.600 kilometer afleggen in Himalaya

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.,” steekt Luc Hapers (48) uit Herentals van wal. “Ik heb al een zware trektocht in de Andes gedaan en ondernam ook verschillende

Isabella Van Remoortele verdiept zich als professioneel coach graag in de ziel van anderen. Tussendoor analyseert ze zichzelf en haar omgeving. Dat doet ze met een flinke dosis zelfspot en humor. Vandaag heeft ze het in haar column over pestgedrag. Aanleiding was het Facebook filmpje over een Vlaams meisje dat stevig werd gepest door een andere scholier. En dat bracht Isabella bij … wat er zich dagelijks afspeelt in haar aquarium.

 

Het thema pesten is weer helemaal actueel nadat onlangs een filmpje op Facebook verscheen, waarop te zien is hoe de 13-jarige Kayleigh wordt gepest, geslagen en vernederd door een schoolgenootje. Het filmpje zorgde voor de nodige discussies over pesten. Daarom wil ik vandaag mijn column aan pestgedrag wijden.?

Maar vrees niet. Het wordt niet de zoveelste mening, moraal of preek op rij.? Nee, deze keer gaat het over pestgedrag bij vissen. Meer bepaald de goudvissen in mijn aquarium.

Al moet ik toegeven dat er heel wat gelijkenissen zijn.? Zo is er een goudvisdader en een witte sluiervis-slachtoffer en enkele toeschouwers die niet durven of kunnen ingrijpen. Die omstanders zijn zowel de andere goud- en sluiervissen en … ikzelf.

Ja, ik kijk lijdzaam toe. Niet omdat ik angst heb om zelf gepest te worden maar eerder omdat ik me machteloos voel.? Ik heb namelijk al wel wat pogingen ondernomen om het negatieve gedrag te stoppen, maar tot nog toe hebben mijn interventies niets uitgehaald.?

Zo tik ik vaak op het raam van het aquarium – als de dadervis de sluiervis weer achterna zwemt tijdens etenstijd – en spreek ik de goudvisdader met opgeheven ‘pas op hoor’-vinger streng toe.?

Denk je dat de dader zich er iets van aantrekt?? Niet dus.

Ik kan de vis wel tijdelijk schorsen of voorgoed verbannen naar een andere aquarium, maar dan moet ik twee aquariums schoonmaken. Nee, dank je.

Misschien kan ik met de gepeste vis naar een vissentherapeut of vissenfluisteraar gaan, maar tot nu toe heb ik er nog geen ontmoet. Jij wel?

Je ziet, pestgedrag komt niet alleen bij pubers voor.? En als men voor de pubers nog geen pasklare oplossingen heeft gevonden om het pesten in de kiem te smoren, hoe wil je dan dat ik er in slaag om het pestgedrag bij mijn vissen te stoppen?

Gepeste kinderen dragen dit trauma meestal heel hun leven mee, ondanks therapie, verandering van omgeving enzovoort. Maar hoe moet zo’n gepeste vis zich dan niet voelen?

Er zijn namelijk geen ontsnappingsmogelijkheden, want tijdens het vluchten voor de boosaardige goudvis zwemt de gepeste vis naar de rotsachtige bebossing en knalt met zijn kop tegen de ruit.

Er zijn namelijk geen rotsen of bossen. Het gaat hier om een poster, die zowel de mensen als de vissen in de waan moet laten dat het een ruim aquarium betreft.

Met nog een buil erbij beseft het slachtoffer dat zijn lot beschoren is en er geen vluchtwegen zijn. Je zal dus maar een gepeste vis zijn in een aquarium.

Isabella