Isabella Van Remoortele verdiept zich als professioneel coach graag in de ziel van anderen. Tussendoor analyseert ze zichzelf en haar omgeving. Dat doet ze met een flinke dosis zelfspot en humor. Vandaag heeft ze het in haar column over pestgedrag. Aanleiding was het Facebook filmpje over een Vlaams meisje dat stevig werd gepest door een andere scholier. En dat bracht Isabella bij … wat er zich dagelijks afspeelt in haar aquarium.

 

Het thema pesten is weer helemaal actueel nadat onlangs een filmpje op Facebook verscheen, waarop te zien is hoe de 13-jarige Kayleigh wordt gepest, geslagen en vernederd door een schoolgenootje. Het filmpje zorgde voor de nodige discussies over pesten. Daarom wil ik vandaag mijn column aan pestgedrag wijden.?

Maar vrees niet. Het wordt niet de zoveelste mening, moraal of preek op rij.? Nee, deze keer gaat het over pestgedrag bij vissen. Meer bepaald de goudvissen in mijn aquarium.

Al moet ik toegeven dat er heel wat gelijkenissen zijn.? Zo is er een goudvisdader en een witte sluiervis-slachtoffer en enkele toeschouwers die niet durven of kunnen ingrijpen. Die omstanders zijn zowel de andere goud- en sluiervissen en … ikzelf.

Ja, ik kijk lijdzaam toe. Niet omdat ik angst heb om zelf gepest te worden maar eerder omdat ik me machteloos voel.? Ik heb namelijk al wel wat pogingen ondernomen om het negatieve gedrag te stoppen, maar tot nog toe hebben mijn interventies niets uitgehaald.?

Zo tik ik vaak op het raam van het aquarium – als de dadervis de sluiervis weer achterna zwemt tijdens etenstijd – en spreek ik de goudvisdader met opgeheven ‘pas op hoor’-vinger streng toe.?

Denk je dat de dader zich er iets van aantrekt?? Niet dus.

Ik kan de vis wel tijdelijk schorsen of voorgoed verbannen naar een andere aquarium, maar dan moet ik twee aquariums schoonmaken. Nee, dank je.

Misschien kan ik met de gepeste vis naar een vissentherapeut of vissenfluisteraar gaan, maar tot nu toe heb ik er nog geen ontmoet. Jij wel?

Je ziet, pestgedrag komt niet alleen bij pubers voor.? En als men voor de pubers nog geen pasklare oplossingen heeft gevonden om het pesten in de kiem te smoren, hoe wil je dan dat ik er in slaag om het pestgedrag bij mijn vissen te stoppen?

Gepeste kinderen dragen dit trauma meestal heel hun leven mee, ondanks therapie, verandering van omgeving enzovoort. Maar hoe moet zo’n gepeste vis zich dan niet voelen?

Er zijn namelijk geen ontsnappingsmogelijkheden, want tijdens het vluchten voor de boosaardige goudvis zwemt de gepeste vis naar de rotsachtige bebossing en knalt met zijn kop tegen de ruit.

Er zijn namelijk geen rotsen of bossen. Het gaat hier om een poster, die zowel de mensen als de vissen in de waan moet laten dat het een ruim aquarium betreft.

Met nog een buil erbij beseft het slachtoffer dat zijn lot beschoren is en er geen vluchtwegen zijn. Je zal dus maar een gepeste vis zijn in een aquarium.

Isabella