De Chinese schrijfster Lulu Wang zal op 11 maart in Lommel, Vlaanderen, enkele sterke verhalen vertellen in het kader van Internationale Vrouwendag. Op 13 maart is ze in Amsterdam voor ‘It’s food stupid! een debat over Chinese landbouw. Vandaag het verhaaltje ‘Wie goed doet…’ van Lulu Wang. Die met haar kleurrijke kijk op dingen altijd voorbij de horizon ziet.  

Wie goed doet…

‘Toen ik jong was, probeerde ik kost wat kost het hart van mensen die ik liefhad te winnen. Ik dacht dat als ik hen zou overladen met genegenheid en geduld, ze mij een blik waardig zouden keuren. ‘Wie goed doet, goed ontmoet…’

Maar dit gaat niet op voor menselijke relaties.? 

?Best te begrijpen, achteraf gezien. Want mijn tederheid, hoe lief bedoeld ook, kan als een molensteen hangen om de nek van een ander. Zeg maar ‘als een roos op een koeienvlaai.’

Ik was dan de koeienvlaai en de ander was de bloem.

Bovendien merkte ik door mijn hechtingsdrang – bij mensen die mij niet zagen staan -de vriendelijke gebaren van degenen die mij wel aardig vonden niet op.? ?

Een Boeddhistisch gezegde luidt: ‘Als je geen verlangen hebt, klopt geluk op je deur.’

Nu ik bijna eenenvijftig ben, besef ik dat mensen die voor mij bestemd zijn, vroeg of laat vanzelf naar mij toe komen.

Degenen die mij niets dan een gebroken hart bezorgen – al sta ik op mijn kop en blaat als een schaap – die zullen mij straal voorbij lopen.

Een zegen.

Voor hen, omdat ze dan niet door mijn genegenheid worden lastig gevallen. Voor mij, omdat ik me dan kan concentreren op mensen die mij de moeite waard vinden.

Toestanden van ‘de roos op een koeienvlaai’ zijn uit de weg geholpen. Immers, wat voor de een stront is, kan voor de ander voeding betekenen.? ?

Wie goed doet, moet gewoon uitkijken of zijn doel ermee is gediend.

©Lulu Wang

Foto © Fotograaf: Roger Voorn

Praktisch

‘Sterke vrouwen, Sterke verhalen’ vindt plaats in Cultuurcentrum Lommel, Vlaams-Limburg, op zondag 11 maart 2012 van 13 tot 18 uur. Toegang is gratis.

De Lezing ‘It’s food stupid! gaat door op dinsdag 13 maart 2012 om 20.00 uur in cultureel debatcentrum De Rode Hoed in Amsterdam. Toegang: 10 euro. Kaarten bestellen kan via de website.  

Lulu Wang

Lulu Wang (Beijing, 1960) studeerde Engels, Linguïstiek en Letterkunde aan de universiteit van Peking. Op haar 25ste verhuisde ze naar Nederland, waar van haar debuutroman ‘Het Lelietheater’ meer dan 800.000 exemplaren werden verkocht. Andere boeken van Lulu Wang: ‘Brief aan mijn lezers,’ ‘Het Witte Feest,’ ‘Het Tedere Kind,’ ‘Seringendroom,’ ‘Het Rode Feest,’ ‘Bedwelmd’ en ‘Heldere maan.’ Wereldwijd zijn er meer dan 1.2 miljoen boeken van haar verkocht. Lulu Wang woont en werkt in Den Haag. ?