Er wordt heel wat zin of onzin over mondmaskers gezegd en geschreven. Inmiddels is wel een ding duidelijk: als we ons na de lockdown begeven op plaatsen waar veel mensen samenkomen en het moeilijk is om op twee meter afstand te blijven, wordt het dragen van een mondmasker noodzakelijk. Het is daarom nuttig dat we straks allemaal over enkele stoffen mondmaskers beschikken. Door het grote tekort kun je je mondmasker zelf maken. Bij het maken, en vooral ook bij het dragen van een mondmasker, is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Anders loop je alsnog het risico om besmet te raken. Daarom is er nu een website die nuttige informatie en tips bundelt. Hier lees je alles wat je moet weten over het dragen en maken van een mondmasker.

De website maakjemondmasker.be is vooral bedoeld om je handige tips te geven bij het zelf maken en dragen van een mondmasker. Je kunt er ook mondmaskers doneren, vanwege het grote tekort aan mondmaskers.

Wij zetten de belangrijkste tips alvast even op een rijtje voor je. Bekijk ook zeker de video onderaan dit artikel over de zin en onzin van mondmaskers.

Houd je aan deze gebruikstips bij het dragen van een mondmasker:

  • Was je handen grondig met water en zeep alvorens het masker aan te raken. Gebruik de uiteinden van de linten om het masker aan te brengen. Raak de binnenkant (de zijde met de grotere flap) niet aan met je vingers.
  • Draag het masker alleen wanneer nodig. Bij thuisisolatie bijvoorbeeld, als er anderen in dezelfde ruimte aanwezig zijn, of bv. bij noodzakelijke afspraken of het boodschappen doen.
  • Hou je ook mét een masker aan de basisregels: handen wassen, voldoende afstand houden en mensen vermijden als je je ziek voelt.
  • Zorg dat het masker zo goed mogelijk aansluit op je gezicht. Je moet met mond én neus door het masker ademen.
  • Mondmaskers werken minder goed bij kinderen. Verander hun masker regelmatig.
  • Steriliseer elk mondmasker sowieso minstens éénmaal per dag door het te wassen op 90°C. 5 min. lang koken in de kookpot kan ook.
  • In het masker kan je een vervangbare filter schuiven, zoals een stofzuigerzak of een koolstoffilter. Was je handen grondig voor en na het wisselen van de filter.

Ook voor het maken van een mondmasker vind je op de website de nodige tips. Wist je bijvoorbeeld dat je bij het maken van een mondkapje het best ook een mondkapje draagt? En dat je je naaimachine eerst grondig moet ontsmetten?

Deze en andere tips vind je allemaal op maakjemondmasker.be