Wat een hondenleven...verplichte cursus voor hondenbaasjes!

25-04-2012
Niki
Wat een hondenleven...verplichte cursus voor hondenbaasjes!

"Wie een hond wil aanschaffen, zal op cursus moeten." Dat vindt althans Minneke De Ridder, kamerlid voor de NVA. Dat melden de kranten Het Belang van Limburg/Gazet van Antwerpen vandaag. In Zwitserland worden hondenbezitters in spe al verplicht een cursus te volgen die hen leert omgaan met honden. Pas na het behalen van een hondenattest mogen de cursisten een hond aanschaffen. De vraag is: wie gaat de cursus geven? En wat met al die verveelde, 'versierde' en depressieve honden...?

 

In een interview met GVA legt Minneke De Ridder uit: "Het gaat hier om een levend wezen dat onderdak, voedsel en drinken, maar vooral ook opvoeding en de juiste aandacht nodig heeft..." Het verplichte attest moet volgens de politica onder meer leiden tot, zo lezen wij, tot 'socialere' honden, meer doordachte keuzes van het hondenras, het tegengaan van modegrillen  het ontmoedigen van het 'kapotfokken' van rassen en het verminderen van bijtincidenten." Volgens haar zouden jaarlijks  100.000 Belgen slachtoffer worden van bijtende en agressieve honden.

Verveelde, depressieve en 'versierde' honden...
Wij op de redactie van ziezózon zouden er nog een schepje bovenop willen doen en hier nog een aanvullingen aan toe willen voegen: het verbieden van honden in een café als de baas zin heeft in een pilsje of tien...wat volgens ons leidt tot heel veel verveelde en depressieve honden, schoothondjes, het aankleden en verjaardagen van honden voor het eigen plezier, het aanschaffen van een modehond die eigenlijk thuishoort in een ander klimaat en land, het verbieden van honden in de stad,  het verplichten van het laten rennen en stokken van honden ergens op een geschikte plaats waar niet al te veel kinderen zijn ...

Onder dit artikel nog de YouTube A Dog's Life: het leven gezien door de ogen van een hond.

Foto©Sharon-Anouk Brouns: Een verveelde Surinaamse hond, achtergelaten en gedumpt op een eiland bij Paramaribo.

Bron: GvA. Het volledige artikel is te lezen via deze link.

A Dog's Life: het leven van een hond, gezien door de ogen van een hond...

 

Reacties (3)

 • 25-04-2012 15:09
  karin

  Beste ziezozon,

  ik ga niet echt akkoord met al jullie puntjes:

  o.a. kan je een klein hondje perfect in de stad houden als je deze voldoende mee uit wandelen neemt. beter een hond in gezelschap op een appartementje in de stad dan een hond heel de dag alleen in een tuin op de buiten.

  bovendien nam ik mijn hondje vaak mee op café (als dit niet te luidruchtig was) omdat ik dat veel beter vond dan haar uren alleen thuis te laten. een hond is trouwens een gezelschapsdier en vindt in de eerste plaats volk rond zich belangrijker dan groen. geloof mij, ik spreek uit ervaring.

  zelf ben ik niet voor het prutserig aankleden van honden, maar uiteindelijk doet men daar niemand of niets kwaad mee. liever mensen die overdrijven in die richting dan mensen die hun hond verwaarlozen en 12u/dag alleen thuis laten of ergens aan een boom hangen.

  natuurlijk mag een hond geen modegril zijn, daar heb je groot gelijk is.

  een erg belangrijke issue die je eigenlijk over het hoofd hebt gezien, is de broodfok. mensen moeten stoppen met het kopen van (vaak trouwens zieke) rashonden en even uitkijken naar een wezen dat dringend een thuis nodig heeft. denk hierbij aan alle sukkelaars in spanje, oostbloklanden enzoverder. als wij trouwens stoppen met geld uit te geven aan lieve, kleine schattige raspuppies (vaak ter verlenging van eigen ego of als statussymbool) zou de kweek stilletjes aan verdwijnen en gaan de mensen bewuster om met het aanschaffen van een hond. een hond is GEEN impulsaankoop!

  wie echt van dieren houdt, koopt geen rashond bij een kweker!

  groeten,
  karin

  Antwoorden
 • 25-04-2012 18:08
  ziezózon

  Beste Karin,

  Jij hebt zo te horen altijd erg goed voor je hondje gezorgd, maar wij hebben het eerder over mensen wiens honden suf in de hoek van een café liggen tot ver na sluitingstijd...

  In de stad is het vooral zielig voor grote honden die overdag vaak alleen zitten op een appartement of in huizen en die gewoon veel meer ruimte nodig hebben om lekker te kunnen rennen...stokken te vangen en niet op een zakdoek grote hondenwei....

  Die opgedirkte hondjes zien er op de foto toch vaak niet echt happy uit en soms ook met een blik in de ogen: waarom ben ik hier verkleed als de clown met gelakte nageltjes, felrode lippenstift en paars geverfd haar...

  Dat vinden wij dan toch wel zielig.

  Heel erg bedankt voor je reactie.

  met ziezozonnige groeten

  Antwoorden
 • 12-06-2013 05:52
  Rianne (website)

  Huh? Het verbieden van honden in de stad? Waarom dat? Ik woon met mijn JRT en Beagle in een appartement in de stad en ze doen het prima. Ik weet zeker dat ze gelukkig zijn.
  Daarnaast vind ik de zin "het verplicht laten rennen van de hond" een beetje kort door de bocht. Mijn JRT zou hier echt doodongelukkig van worden.
  Zoals Karin ook al aangeeft, pak die impulsaankopen aan! Laatst kwam ik een artikel tegen dat o.a.de beagle een perfecte familiehond is. Mensen kijken alleen naar dat artikel en gaan op zoek naar een fokker die het liefst deze week nog een pup kan leveren. Vervolgens komen ze erachter dat de beagle toch wel eigenwijs is en ook wel iets van een opleiding nodig heeft. Het klopt, beagles kunnen perfect in een familie/gezin, maar daar moet wel wat voor gedaan worden...

  Antwoorden
 

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond