In Nederland zijn maar liefst 8 miljoen mensen in hun vrije tijd actief bezig met kunst. Voor al die mensen vindt tussen 2 tot en met 9 juni 2012 de Week van de Amateurkunst plaats (WAK). De WAK is voor iedereen die wilt tonen waar hij mee bezig is, maar ook voor mensen die willen deelnemen aan creatieve workshops. Onze eigen fotografe Sharon-Anouk Brouns organiseert volgende week in Wageningen twee cursussen onderwaterfotografie: Wij vroegen haar wat we ons daarbij moesten voorstellen: geen nat pak in elk geval.

 

Sharon-Anouk Brouns: “In de workshop gaan we samen fotograferen en fantaseren wat er in 750 jaar allemaal in de rivier de Rijn, hier vlakbij, zou hebben kunnen liggen of in die periode zou kunnen zijn gebeurd. Op die manier zetten we de fantasie van de deelnemers aan het werk. Zo weten we bijvoorbeeld dat koning Willem de Derde hier vlakbij ooit in de Rijn is gevallen. Met dat gegeven kunnen deelnemers zelf aan de slag. Ze mogen zelf verzinnen hoe ze dat gaan invullen met de materialen die hier beschikbaar zijn.”

Waarom onderwaterfotografie?
“Water kan materialen er heel anders laten uitzien: je krijgt een dromerige sfeer in je beelden of bepaalde vervormingen, maar het kan ook zijn dat je tijdens de workshop vertrekt vanuit een bepaald thema dat met water te maken heeft en dan aan de slag gaat. De watervervuiling in de afgelopen decennia is bijvoorbeeld zo’n thema. Via ‘beeld’ kun je jezelf dan afvragen: hoe ziet de toekomst er uit? Gaan we nog schoon water hebben?
Het centrale thema is: geheimen van de Rijn en wat is daar de afgelopen 750 misschien allemaal gebeurd? Iedereen krijgt van ons een tijdperiode, tot 750 jaar terug, en wat informatie om de fantasie te prikkelen. Daarna kunnen deelnemers aan de slag. De waterbakken en allerlei werkmaterialen zijn allemaal aanwezig.”

Moeten mensen wel zelf hun duikpak en duikbril meenemen?
(lacht) “Nee, hoor. Buiten onderwaterfotograferen, zoals dat bij diepzeeduiken vaker wordt gedaan, kun je ook gewoon gebruik maken van bijvoorbeeld een viskom, waar je dan als het ware doorheen ‘kijkt’ via de lens en vervormingen of beweging waarneemt. Of je plaatst voorwerpen in, of onder water, en maakt er dan vanop ‘droge’ afstand een foto van. Er staan hier dus gewoon bakken water en deelnemers én camera’s worden niet nat.”

Waarom adviseer je mensen om deel te nemen? Waarom is het leuk?
“Ik heb zelf vaker onderwaterfotografie gedaan en doe het erg graag, juist door de vervormingen die je krijgt onder water. Ook is het interessant hoe alles onder water beweegt. Je krijgt hierdoor een dromerig en ander beeld van dingen. Ik heb bijvoorbeeld wel eens miniatuurpoppetjes met de benen onder water in een bak geplaatst en dat gefotografeerd. Ook heb ik ooit een stop motion filmpje gemaakt, dat is allerlei foto’s achter elkaar zetten, van een model dat ik heb gefotografeerd door een viskom, die was gevuld met water. Je creëert hierdoor een andere, nou ja, waterige wereld.”

Bekijk ook eens de website met werk van Sharon-Anouk Brouns.

Wil jij je graag inschrijven voor een van de workshops onderwaterfotografie De geheimen van de Rijn van Sharon-Anouk Brouns? Dat kan, want er is nog plaats. Je kunt je persoonlijk aanmelden bij het Stadsatelier in Wageningen of even een mailtje sturen naar Dianne Leussink.  

Praktisch
De workshop onderwaterfotografie voor volwassenen vindt plaats op dinsdag 5 juni 2012 van 13.30 – 16.00 uur en kost 5 euro per persoon.  

Workshop onderwaterfotografie voor kinderen vanaf 9 jaar vindt plaats op woensdag 6 juni 2012 van 13.30 – 16.00 uur en kost 2,50 euro per persoon.