Hij werkt altijd, zeurt niet en pleziert je waar en wanneer je dat maar wil. We hebben het over de vibrator. Maar wist jij dat de vibrator ooit is uitgevonden om hysterische vrouwen te genezen. Dat en meer kun je nu leren van de film Hysteria die in december in premiere gaat. Een echte aanrader dus.

Hysteria is een ondeugende en romantische film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Maggie Gyllenhaal en Hugh Dancy. De film gaat over de uitvinding van de vibrator tegen de vrouwenziekte ‘hysteria’ in het Victoriaanse Engeland.

Mortimer Granville, een jonge dokter, krijgt, na diverse keren ontslagen te zijn wegens te moderne aanpak, een baan als assistent van dokter Dalrymple. Dalrymple behandelt vrouwen voor ‘hysteria,’ een ziekte bij vrouwen die leidt tot depressieve gevoelens, woedeaanvallen of prikkelbaarheid en die tijdelijk wordt verholpen door een zogenoemde ‘bekkenmassage.’  

In hun zoektocht naar de meest doeltreffende behandeling krijgen ze hulp van een in elektriciteit gespecialiseerde uitvinder en besluiten ze te experimenteren met een nieuw elektrisch apparaat. Hun ontwikkelingen worden met een sceptische blik gadegeslagen door Charlotte, de geëmancipeerde en eigenzinnige dochter van dokter Dalrymple.