In de Verenigde Staten heeft elk dorp zowat een breiclub, maar ook bij ons wordt er weer lustig op los gebreid. In Julija’s Shop in hartje Antwerpen vindt er maandelijks een breicafé plaats waar deelnemers gezellig komen breien tussen de garens, stoffen, knoopjes, lintjes en pareltjes. Je krijgt er behalve thee ook gratis breiadvies. Ja, ja: breien is hartstikke hip.

Julija’s Shop is niet te vergelijken met de ouderwetse brei- en stoffenwinkel, want dankzij de vele moderne breivoorbeelden die er hangen zie je direct dat er inmiddels heel wat is veranderd op breigebied. Eigenares Julie Jaeken heeft met Julija’s Shop dan ook een charmante, hippe winkel opgezet in materialen waarmee je op artisanale wijze aan de slag kan. En dat breien en naaien nog altijd populaire bezigheden zijn, blijkt wel uit de belangstelling voor het maandelijkse breicafé waar je deskundig breiadvies krijgt.

Om te breien vind je bij Julija’s Shop daarom ook heel wat wol: lamswol, mohair, maar ook exotische wol als alpaca en linnen. Voor de milieufreaks is er gerecycleerde wol voorzien van een ecolabel.

Ook op het naaifront valt er bij Julija’s heel wat te scoren, zoals de katoenen stofjes uit Japan en de Verenigde Staten en eindeloos veel knopen, applicaties, linten en parels om alles te verfraaien. Je vindt er ook allerlei verhelderende patronen, zodat je direct aan de slag kan. Voor iedereen die nog wat begeleiding kan gebruiken, is er elke tweede donderdag van de maand het Breicafé, waarbij Julie en haar moeder je bijstaan met raad, draad en koffie.

Het kan bijna niet anders dan dat je zelf goed uit de voeten kunt met naald en draad.

Julie Jaeken: “Ik ben afgestudeerd als handelsingenieur, maar ik vond niet echt werk dat ik leuk vond. Ik heb inderdaad altijd genaaid en gebreid. Zo is het idee gegroeid om een winkel te openen. Die liefde voor breien en naaien heb ik van mijn moeder meegekregen, die hier trouwens ook elke vrijdag en zaterdag meewerkt in de winkel.”

Welk idee had je voor ogen toen je de winkel startte?

“Toen we in september 2009 startte, wilde ik een winkel openen met materialen die ik zelf mooi vond en om die reden al inkocht. Dat deed ik via het internet, want de meeste materialen komen uit het buitenland. Bijna alle stoffen die ik verkoop komen uit Japan en de Verenigde Staten. In Europa worden namelijk nog amper stoffen gemaakt. De stoffen uit Japan zijn van bijzonder goede kwaliteit. Ze zijn dubbel-geweven: dus met twee lagen. De stoffen uit de Verenigde Staten zijn vaak fel van kleur en hebben drukke prints. Dat zijn stoffen van merken als Robert Kaufman, Alexander Henry, Michael Miller, Amy Butler en Nicey Jane. Kenners weten dat dit de goede stoffenmerken zijn. Dat geldt ook voor de Japanse stoffen van Echino, Lecien, Putidepome. Verder hebben we stoffen van Liberty: dat is een stof uit Engeland. Alle wol komt dan weer uit Frankrijk en ook de meeste accessoires komen van onze zuiderburen.”

Wat is er – behalve de stoffen – nog allemaal verkrijgbaar in jouw winkel?

“Heel wat wol: van katoen-, linnen- en bamboewol voor de zomer tot alpaca, mohair, kasjmier, gewone lamswol: allemaal natuurlijke materialen. Bamboe is een vervanging van katoen: het is minder zwaar en het verwerkingsproces is minder belastend voor het milieu. Bamboe is eigenlijk het nieuwe katoen. Alpaca is afkomstig van lama’s.

De meeste wol wordt geverfd in Frankrijk. Het is niet mogelijk om alle wol ecologisch te verven, omdat niet alle kleuren op milieuvriendelijke wijze te verkrijgen zijn. Verder hebben we ook veel materialen voor de afwerking: pareltjes, lintjes, knoopjes, accessoires zoals handvaten voor een tas, en allerlei applicaties. Ten slotte verkopen we ook Japanse boekjes met patronen. De Japanse Burda, zeg maar. De tekeningen en patronen in die boeken zijn heel duidelijk en dus goed bruikbaar. We hebben ook kitjes voor babykleding die heel populair zijn als geboortegeschenk. En dan verkopen we ook nog gerecycleerde wol die helemaal klaar is om opnieuw gebruikt te worden.”

Ik had altijd de indruk dat breien en naaien iets van vroeger is. Hoe populair is breien en naaien nog?

“Er wordt nog heel veel gebreid door oma’s die iets maken voor hun kleinkinderen. Jongere mensen breien inderdaad wel wat minder, maar zij naaien veel, meestal voor de kinderen. We hebben hier in Antwerpen enkele hele goede naaischolen, die cursussen organiseren die druk bezocht worden.”

Jullie organiseren een maandelijks breicafé. Wat moet ik mij daarbij voorstellen?

“Mensen kunnen de tweede donderdag van de maand van acht tot tien uur ‘s avonds naar de winkel komen voor specifiek advies. Het is niet zo dat wij zeggen: “Vanavond gaan we allemaal een sjaal breien.” De mensen komen hier met hun eigen breiwerk en wij adviseren hen. Dan zitten we hier met een tiental mensen die allemaal aan hun eigen breiwerk werken. Mensen komen hier ook gewoon breien voor de gezelligheid, want het is ook een sociale aangelegenheid. Wij zorgen ook voor koffie en thee.”

Hoe kwam je op het idee om een breicafé te beginnen?

“In Frankrijk en Engeland bestaan breicafé’s al langer en in de Verenigde Staten is het zelfs extreem populair. Daar vind je in elke stad en dorp wel een breiclub. Vaak is dat dan bij mensen thuis, dus niet in een winkel zoals bij ons. Wij hebben hier ook mensen die altijd blijven terugkomen, terwijl ze eigenlijk helemaal geen vragen meer hebben. Die komen gewoon om gezellig te breien.”

Meer informatie Julija’s Shop.