Vandaag werd de lichttherapiebril Luminette gelanceerd in Nederland. Dat gebeurde niet via een saaie persconferentie, maar door bezoekers van alle filialen van broodjeszaak Bagels & Beans te trakteren op een kwartiertje lichttherapie. Deze feelgood-bril zou je humeur positief beïnvloeden door een gedoseerde hoeveelheid licht op het netvlies af te geven.

Voordeel tegenover de al bestaande lichtherapie-lampen is dat je de bril gewoon opzet en verder kunt gaan met je dagelijkse bezigheden. Je hoeft er met andere woorden niet speciaal voor te gaan zitten.

In Nederland hebben meer dan 600.000 mensen jaarlijks last van een winterdepressie, terwijl het aantal mensen met een mildere ‘winterdip’ of ‘wintermoeheid’ nog vele malen groter zou zijn. Bij een winterdip heeft men niet zo zeer last van stemmingsproblemen, maar klaagt men vooral over (aanhoudende) vermoeidheid, verminderde energie, concentratieproblemen en een grote behoefte aan slaap. Vrouwen hebben vier maal meer last van een winterdepressie dan mannen.

Tekort aan licht 

De klachten in de donkere wintermaanden worden veroorzaakt door het tekort aan licht. Hierdoor wordt het bioritme van het lichaam ontregeld, waardoor deze niet meer goed gelijk loopt met het natuurlijke ritme van de dag. Lichttherapie zou deze klachten van een winterdepressie of winterdip op natuurlijke wijze tegengaan.

Onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam toonde al aan dat lichttherapie bij de gewone, niet-seizoensgebonden depressieve stoornis bij ouderen even effectief is als antidepressiva. Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen ontdekten dan weer dat lichttherapie ook een positief effect heeft bij mensen met een burnout.  
Zestien proefpersonen met een burnout kregen lichttherapie en vertoonden een significante verbetering ten opzichte van veertien personen die nog op een wachtlijst stonden, aldus de onderzoekers uit Groningen.

Men vermoedt dat door lichttherapie de afscheiding van melatonine wordt geregulariseerd. Lichttherapie lijkt in elk geval het best te werken wanneer het ‘s morgens onmiddellijk na het wakker worden wordt toegepast.

Bewegingsvrijheid

Lichttherapie werkt via de ogen en herstelt het verstoorde bioritme, waardoor het lichaam op de juiste tijden van de dag de juiste lichaamstoffen produceert. In tegenstelling tot de klassieke vorm van lichttherapie, waarbij je op korte afstand van een lichttherapielamp moet zitten, heeft de Luminette lichttherapiebril het voordeel dat de gebruikers hun volledige bewegingsvrijheid behouden.

Door de toepassing van een speciaal holografisch vizier wordt de juiste hoeveelheid licht afgegeven op het netvlies en dat gedurende vijftien minuten. Voor een optimaal effect dient de behandeling minimaal vijf dagen te worden herhaald.

Noorwegen en Zweden

Distributeur van de Luminette, Goodlite, zegt dat het in landen als Noorwegen en Zweden de normaalste zaak van de wereld is om lichttherapie aan te bieden in ?openbare gelegenheden om het tekort aan daglicht in de donkere wintermaanden aan te vullen.

Het bedrijf zegt er nog wel bij dat lichttherapie niet bedoeld is als vervanging van een medische behandeling, maar vooral toegepast kan worden als een prettige ‘verlichting’ van de winterdip.