Japanse onderzoekers hebben een soort ‘handpistool’ ontworpen waarmee je de woorden kunt verstoren van sprekers die tot op dertig meter van je vandaan staan. De SpeechJammer dient twee doelen. Voor simpel gebruik kun je er in een bibliotheek – en andere stilteplaatsen – luide en storende druktemakers een koekje van eigen deeg geven, maar de tweede toepassing is volgens de ontwerpers nog veel interessanter.

De Japanse onderzoekers zeggen dat ze zochten naar een apparaat om mensen – die altijd met veel te luide en krachtige stem het meest aan het woord zijn tijdens conversaties of vergaderingen – het zwijgen op te leggen. In een geschreven toelichting leggen ze uit waarom een dergelijk apparaat volgens hen hard nodig is: ‘Wij hebben allerlei regels om tijdens conversaties netjes om beurten te spreken en te wachten tot de ander is uitgesproken.’

Turn-talken

In het Engels heet dat turn-talken, maar volgens de ontwerpers zijn veel mensen het luisteren, en wachten op hun beurt om te spreken, verleerd. ‘Er zijn mensen die altijd lang van stof zijn en anderen steeds weer in de rede vallen en onderbreken, in plaats van een zinnige dicussie te willen voeren,’ aldus de toelichting.

Volgens de Japanners zijn er ‘zelfs mensen die roepen naar sprekers om een speech te verstoren.’ Hoog tijd dus voor een SpeechJamming-apparaat, ‘zodat er weer deftige discussies ontstaan die niveau hebben.’

Delayed Auditory Feedback

Het SpeechJamming-apparaat werkt met een richtmicrofoon die ‘luistert’ naar het gesproken woord en – met een vertraging van ongeveer 0,2 seconde – via een speaker luid ‘terugspeelt’ wat er zojuist is gezegd. Hierdoor wordt het effect bereikt dat psychologen Delayed Auditory Feedback (DAF) noemen.

Dit effect is vergelijkbaar met het geluidseffect dat je krijgt als je tussen de bergen luidkeels begint te roepen en je eigen echo, na luttele seconden, hoort rondzingen. Of zoals de bekende echo die bij Skype wel eens hoorbaar is, omdat de woorden van je gesprekspartner aan de andere kant van het scherm vertraagd worden weergegeven.

Stress bestrijden

Volgens de onderzoekers zal hun apparaat geen fysieke schade toebrengen aan de personen op wie hun SpeechJammming prototype wordt gericht, maar – zo zeggen zij erbij – ‘als je degene bent die nooit eens wat mag zeggen, veroorzaakt dat vanzelfsprekend ook een hoop stress.’ De SpeechJammer is dus voor de gebruiker een handig middel om de hoge werkstress te bestrijden, iets waar veel werknemers in Japan last van hebben.

Voor wie?

Hoewel wij helemaal voor vrijheid van meningsuiting zijn, slaat onze fantasie al een beetje op hol als we lezen wie je allemaal het zwijgen kan opleggen. Volgens Amerikaanse websites, die het SpeechJamming-apparaat bespreken, kan in principe één toehoorder bij politieke bijeenkomsten van pakweg Mitt Romney voorkomen dat de Republikeinse presidentkandidaat ook maar een politieke slogan op zijn publiek kan loslaten. 

Ook mensen die tijdens vergaderingen nooit de (spreek-)beurt laten aan een ander – iedereen kent ze wel – zou je hiermee dus met één druk op een knop de mond kunnen snoeren. Op die manier kunnen ook anderen eens hun zegje doen. De uitkomst en eindconclusies van een zakelijke bijeenkomst zullen dan wellicht ook helemaal anders zijn.

Aan de andere kant kan het apparaat in een dictatoriale staat natuurlijk weer op opstandelingen worden gericht om de massa het zwijgen op te leggen. Zoals bij veel belangrijke – en minder belangrijke uitvindingen – hangt alles natuurlijk af van wie het in handen krijgt en waarvoor het wordt gebruikt.

Bron: ExtremeTech.