Een jaar geleden raakte mijn moeder maar niet uitgepraat over haar nieuwe paraplu. Dat was namelijk niet zomaar een paraplu, maar een stormparaplu. Het geheim van de stormparaplu was, zo vertelde ze mij enthousiast, dat hij zelfs in een storm heel bleef. Toen ik het ding zag, ontging mij een beetje waarom ze zo wild was van haar nieuwe plu. Maar wie het verhaal leest achter het ontstaan van de senz° stormparaplu snapt dat niet alleen mijn moeder al jaren zat te wachten op deze uitvinding.

De senz° stormparaplu is ontstaan uit frustratie met traditionele paraplu’s. Op dagen als vandaag is het een vertrouwd straatbeeld: klappende en brekende paraplu’s en prullenbakken die uitpuilen met geknakte paraplu’s. Voor een product dat 3400 jaar geleden al werd uitgevonden in Egypte, is het achteraf verwonderlijk dat het zo lang duurde voordat iemand een exemplaar ontwierp dat bestand is tegen hevige windstoten.

Dat vond in 2004 ook Gerwin Hoogendoorn, toen nog student Industrieel Ontwerpen. Hij werd in één week geconfronteerd met drie kapotte paraplu’s en besloot voor zijn afstudeerproject om de perfecte paraplu te ontwerpen: één design dat al die nare bekende paraplu frustraties moest oplossen.

Oma’s naaimachine

Maar Gerwin’s plan werd niet op veel enthousiasme onthaald. Zijn twee studievrienden, Gerard Kool en Philip Hess, lachten hem in zijn gezicht uit en ook de grote Europese paraplumerken toonden geen enkele interesse voor zijn project. Maar Gerwin zette door en het lukte hem uiteindelijk om zijn studievrienden te overtuigen en een eerste exemplaar te maken op de naaimachine van zijn oma.

De drie vrienden huurden een piepklein kantoor en begonnen hun bedrijf senz°, ‘because our umbrellas had to make sense!’ De drie dachten dat ze in eerste instantie voldoende zouden hebben aan 10.000 stuks. Maar omdat hun verhaal veel media-aandacht kreeg, zaten ze na negen dagen al zonder voorraad.

In het eerste jaar sleepten ze de ene na de andere designprijs in de wacht, waaronder de ‘red dot design award’, ‘iF design award’ (Gold), ´IDEA award (Gold)´, ‘Good Design Award’, ‘Observeur Design Award’ (Star), ‘Dutch Design Award.’ Inmiddels is hun bedrijf sterk gegroeid en actief in West-Europa, Noord-Amerika en Azië.

Heb jij de afgelopen dagen ook alweer enkele paraplu’s versleten? Koop net als mijn moeder gewoon een stormparaplu. Hoewel ze vroeger bijna wekelijks een exemplaar versleet, trotseert ze nu nog altijd weer en wind met haar allereerste stormparaplu.  

Senzumbrellas.