Ze Frank, geboren Hosea Jan Frank, is een Amerikaanse online ‘performance artist,’ componist, komiek en bekend spreker uit Los Angeles. Frank bereikte de wereld via zijn persoonlijke website die in enkele jaren tijd uitgegroeide tot een online podium en platform waar miljoenen mensen elkaar vinden. 

 

Time Magazine zette de website in de top 50 van de ‘coolest’ websites en in 2002 ontving Frank de Webby Award voor beste persoonlijke website. Vandaag spreekt Frank je toe via TEDtalk. Lachen geblazen, maar oh… wat heeft hij leuke ideeën.

Hosea Jan Frank werd geboren als de zoon van Duits-Amerikaanse ouders die hem als kind naar het Montesori onderwijs stuurden. Later studeerde hij neurowetenschappen aan Brown university, waar hij tijdens zijn studie ook als leadzanger en gitarist speelde bij de funkband Dowdy Smack.

Op de universiteit leerde hij ook zijn huidige vrouw Jody Brandt kennen, met wie hij in 2003 ook trouwde. Hoewel er op zijn diploma ‘psycholoog’ staat, is Frank vandaag de dag ook componist en bedenker van talloze succesvolle projecten waarmee hij steeds miljoenen mensen bereikt. Zoals bijvoorbeeld zijn originele fotoproject Young me/Now Me, waar we enkele maanden geleden al eens over schreven, maar eigenlijks is het teveel om op te noemen. Op zijn rose en vrouwelijke website Ze Frank vind je al zijn projecten.

Het begin

Het begon allemaal tien jaar geleden in 2001 toen Frank een ‘online verjaardagsuitnodiging’ verstuurde naar zeventien van zijn beste vrienden. Omdat de uitnodiging massaal werd opgepikt én verspreid werd door miljoenen mensen, waarvan velen ook terecht kwamen op zijn persoonlijke website Ze Frank, trok Frank van het ene op het andere moment veel aandacht voor zijn ideëen.

De website Ze Frank groeide in tien jaar tijd uit tot een razendpopulaire virtuele ontmoetingsplaats, een broeinest voor interactieve groepsprojecten, een plaats waar je kortfilms en animatie kunt bekijken, videospelletjes spelen of een van de vele educatieve video’s, ook voor kinderen, kunt zien. Omdat het niet altijd serieus hoeft te zijn, is Frank ook komiek en geeft hij je, weer via zijn website, ook absurde tips, zoals: “Nooit je gezicht stofzuigen.” Zijn humor is dan ook een van zijn middelen om zijn boodschap te verspreiden. Wat die boodschap is bepaal je zelf, want Frank’s projecten zijn vaak zeer uitlopend en anders. Zijn doel lijkt: ‘connecting people,’ een slogan die beter bij Frank past dan bij de bekende gsm-producent. In elk geval werd zijn website in 2002 beloond met een Webby Award voor beste persoonlijke website en Time Magazine zette hem in de ’50 Coolest Websites.’

Frank debuteerde op het podium in 2003 en sprak al twee keer op de in Amerika razendpopulaire Ted-conferenties. Wij geven je een van deze inspirerende video’s voor bij je koffie op zaterdag. “Voor mij gaat experimenteren met sociale media als Facebook, You Tube en Twitter om je ideeen te delen niet over technologie. In het steeds veranderende technologische landschap, waar de platforms van vandaag niet die van morgen zijn, lijkt de sleutel tot een succesvol platform: een dosis menselijkheid, kunst en cultuur.”