Vandaag in onze rubriek ‘zó mooi gezegd,’ een fragment uit The Teachings of Don Juan van Carlos Castenada, een Amerikaanse schrijver van Peruviaanse afkomst die verschillende boeken schreef over zijn gesprekken met de sjamaan, tovenaar en zijn leermeester Don Juan Matus.

 

Hoewel critici de filosofie – en zelfs het bestaan van de mysterieuze Don Juan – later in twijfel trokken, waren de boeken over bovennatuurlijke verschijnselen en toverkunst immens populair en bereikten ze zelfs een zekere cultstatus.

Carlos Castaneda, een student uit Los Angeles, ontmoette Don Juan Matus in 1960 en ging in de leer bij de Yaqui sjamaan en schreef over de vele gesprekken die hij met Don Juan voerde diverse boeken die al snel bijzonder populair werden vanwege de bovennatuurlijk en spirituele verschijnselen die Carlos Castenada beschreef.

Wij plaatsen vandaag een kort fragment uit The Teachings of Don Juan, een tekstje dat wij zelf tegenkwamen op reis aan de andere kant van de wereld: op een papiertje op een ijskast. Wij schreven het over en vinden het nog altijd een simpele, maar o zo belangrijke toetssteen voor onszelf, als we weer eens op een kruispunt van ons leven staan of gewoon twijfelen welke weg wij het best zouden bewandelen. Daarom vinden wij de raad van Don Juan iets dat je jezelf dagelijks en voortdurend zou moeten afvragen…

Don Juan tegen Carlos Castenada:

Bezie elk pad bewust en aandachtig. Probeer het net zo vaak uit als je zelf nodig vindt. En stel jezelf – en niemand anders – vervolgens een enkele vraag. Het is een vraag die alleen een stokoude man zichzelf zal stellen. Mijn weldoener vertelde mij er eens over toen ik nog jong was, en mijn bloed te onstuimig om het te begrijpen. Inmiddels heb ik het begrepen. Ik zal je zeggen wat het is:

Heeft deze weg een hart?

Als dat het geval is, is het een goede weg. Zo niet, dan is zij van nul en gener waarde.