Ze schreven wereldberoemde boeken met prachtige proza, maar wat waren de laatste woorden van enkele wereldberoemde schrijvers? Wij zetten er enkele op een rijtje en wat blijkt? Soms hebben wereldberoemde schrijvers op hun sterfbed enkel nog wat ronduit banale dingen te zeggen.

Ernest Hemingway zei tegen zijn vrouw, voor hij zelfmoord pleegde: “Goodnight, my kitten.” Charles Dickens had een beroerte en wilde graag op de grond gelegd worden, dus waren zijn laatste woorden: “On the ground.” Voltaire had nog genoeg adem voor een volzin toen een priester hem vroeg om satan te verwerpen. Hij zuchtte: “Now, my good man, this is no time for making enemies.” George Bernard Shaw had nog een diepe gedachte die hij uitsprak voor hij vertrok naar de eeuwige jachtvelden. Hij zei: “Dying is easy, comedy is hard.”

Hans Christian Andersen wist het allemaal niet meer toen hij deze wereld verliet. “Don’t ask me how I am. I understand nothing more.” Jane Austen was er helemaal klaar voor, want haar laatste woorden waren: “I want nothing but death.” Ook James Joyce begreep er op het einde niets meer van. Hij verzuchtte: “Does nobody understand?” Edgar Allen Poe kreeg wellicht schrik voor zijn ontmoeting met Petrus aan de hemelpoort want hij stootte uit: “Lord help my poor soul.” En Goethe wilde graag vertrekken omgeven door licht, want hij had nog een verzoek voor hij zijn laatste adem uitblies: “More light.”