De Braziliaanse schrijver Paulo Coelho, bekend van boeken als De Alchemist en meer recent Aleph, communiceert veel en intensief met zijn lezers. Dat doet hij via Facebook, maar sinds begin januari 2012 ook via ‘Coelho’s Office’ op YouTube. In de Engels gesproken video’s – met Portugese ondertiteling – spreekt de auteur vanachter zijn bureau over thema’s die hem nauw aan het hart liggen en vandaag is dat: ‘De taal van de tekens.’

Op zijn fanpage op Facebook, waar alle afleveringen van Coelho’s Office ook worden geplaatst, heeft de schrijver vandaag – 24 februari 2012 – maar liefst 7.703.506 volgers. Binnen het uur nadat The Language of Signs was geplaatst had het filmpje meer dan 3000 likes van mensen van over de hele wereld. De eerste reactie: ‘It is complicated.’ En dat is het volgens Paulo Coelho bij momenten ook. Ook voor hemzelf. Maar juist door de mist in te gaan, doe je vaak ontdekkingen en leer je tekens beter herkennen. 

Coelho’s Office

Op 3 januari 2012 stond de eerste Coelho’s Office op YouTube en sindsdien verschenen er al acht afleveringen. Aanvankelijk sprak de schrijver vooral over het schrijverschap en thema’s als inspiratie, maar in deel acht heeft hij het dus over The Language of Signs: een onderwerp dat ook veelvuldig voorkomt in zijn boeken.

Individuele taal

Paulo Coelho: “Mensen zeggen mij vaak: ‘Je spreekt in je boeken altijd over het volgen van tekens, maar wij weten echt niet hoe we dat moeten doen. Iédereen kan dat leren en iedereen weet ook hoe hij tekens moet herkennen. Maar het is een individuele taal en mijn tekens zijn niet de jouwe. Je leert die taal door er in de eerste plaats open voor te staan, maar vooral ook door het maken van fouten. Ik maak die vanzelfsprekend ook….”

In onderstaande videoboodschap hoor je de volledige uitleg van de schrijver en illustreert hij het een en ander met het verhaal van een man in Italië. Of: wat er kan gebeuren als ‘je de tekens mist.’ Tip: is het best te volgen op volledig scherm en je moet bij momenten het  Engels van de schrijver er een beetje bij nemen.

The Pursuit of Happyness

Voor de korte versie van hetzelfde verhaal plaatsen we er een bekende scène bij uit de film The Pursuit of Happyness met Will Smith en zijn zoon Jaden Smith. In deze scène vertelt Christopher (Jaden) aan zijn vader (Will Smith) een mopje over een man in nood, twee boten en God. Of wat er gebeurt als je steeds opnieuw de tekens mist. Zijn vader mist dan weer het hele mopje, maar dat is een heel ander verhaal.

Bezoek ook eens de fanpage van Paulo Coelho op Facebook. Hij is bij momenten erg actief tot grote vreugde van zijn fans. Terwijl we dit artikel maakten, verscheen zijn Convention for those wounded in love alweer op zijn Facebook pagina: 227 keer gedeeld in 27 minuten…