De vraag is waarom de modewereld nog altijd zo hoog oploopt met graatmager modellen, terwijl de meeste vrouwen een maatje meer hebben én de meeste mannen liever vollere vrouwen zien. Dat vond ook het Amerikaanse tijdschrift PLUS Model Magazine. In het januari-nummer is het plus-size model Katya Zharkova te zien. Ze poseert samen met een model maatje zero. En dat ziet er behoorlijk confronterend uit.

Het blad geeft ons ook even wat cijfers mee die er niet om liegen. Zo woog het gemiddelde model twintig jaar geleden 8 procent minder dan de gemiddelde vrouw. Vandaag de dag wegen de modellen gemiddeld maar liefst 23 procent minder. Tien jaar geleden werd er onder een plus-size model verstaan: confectiemaat 40 tot en met 56. Vandaag de dag is dat maat 38 tot en met 42.

Anorexia

De meeste small-size modellen voldoen volgens de Body Mass Index aan de fysieke criteria  
voor anorexia. Ten slotte blijkt nog dat de helft van de Amerikaanse vrouwen maat 42 of meer draagt, terwijl de winkels maat 42 en kleiner als de standaard blijven hanteren. De vraag is dus wanneer de modewereld eindelijk eens wakker wordt. Bekijk de reportage zelf op de website van PLUS Model Magazine.