Zowel in Vlaanderen als in Nederland hebben mensen hun favoriete woord van het jaar 2011 gekozen. In Nederland won ‘tuigdorp’ het van caviapolitie, vleeshufter en bedrijfspoedel. In Vlaanderen werd het woord van 2011 stoeproken. Andere favoriete woorden bleken frietrevolutie en heen-en-weer-kind. Dat maakte Van Dale vandaag bekend.

Het woord tuigdorp is afkomstig van politicus Geert Wilders, die afgelopen februari een plan lanceerde om in elke provincie speciale dorpen te creëren waar veelplegers gedwongen zouden moeten worden gehuisvest. Tuigdorp kreeg 43 procent van de stemmen via de website van Van Dale, die de verkiezing van het woord organiseert.

België koos voor …

Ook in België werd het woord van het jaar 2011 vandaag bekend gemaakt. Het werd stoeproken, met 16 procent van de stemmen. Stoeproken is een gevolg van het algemene rookverbod in de horeca en refereert naar de rokers voor restaurants en café’s die buiten een sigaret staan te roken op de stoep. Frietrevolutie verwijst naar de aanslepende regeringsonderhandelingen die het politiek nieuws in België afgelopen jaar domineerde.