Wist jij dat er dagelijks uitstekend voedsel wordt weggegooid, simpelweg omdat het er niet perfect uitziet. Tomaten met een neus, kromme komkommers en een aardappel met bobbels halen de groenteafdeling nooit. In een wereld waarin alles perfect moet zijn, is er zelfs geen plaats voor lelijk voedsel. Ugly Food wil daar iets aan doen en lelijk voedsel een toekomst geven.

Hoewel de kranten vol staan over de crisis, voedselbanken die overuren draaien en een wereld waarin 925 miljoen mensen honger lijden, gooien we dagelijks uitstekend voedsel weg. Dat kan niet, vindt Ugly Food uit het Nederlandse Venlo. Dit bedrijf springt dan ook in de bres voor lelijk eten, want het is misschien 100 procent ugly, maar 200 procent tasty.

De organisatie wil de lelijke eendjes een toekomst geven. Voor ziekenhuiskeukens, cateringbedrijven, kantines en restaurants vormen ze namelijk een goedkoper alternatief. En of een winterpeen nu twee benen heeft, een paprika een extra dikke lob, de smaak is net zo goed.

Initiatiefneemster Sandra Baan vertelt haar verhaal in dagblad Trouw: Ik verdien niets met deze inspanning, maar iedereen heeft zo zijn roeping. Mijn actie is gebaseerd op louter ergernis over het weggooien van zoveel goed voedsel, alleen maar omdat de vorm of de kleur ons niet schikt.”

Baan heeft al met verscheidene kwekers contact over hun lelijke producten. Ook met de veiling is ze in gesprek. Daarnaast zijn afnemers erg geïnteresseerd. Baan: “Restaurants in Venlo en over de grens in het Duitse Krefeld staan te trappelen om mee te doen. Het cateringbedrijf Compass heeft belangstelling en verder heb ik contacten met een ziekenhuis in Venlo. Ik merk dat het erg aanspreekt.”

Ben je of ken je telers die Ugly Food willen helpen? Laat het vooral weten, de Limburgers krijgen geen genoeg van ‘ugly food.’