We wagen ons niet aan het voorspellen van trends en gebeurtenissen in 2012. Ik bedoel: wie had gedacht dat in 2011 de Arabische lente zou plaatsvinden, Libië zichzelf zou bevrijden van Khadaffi en dat Japan getroffen zou worden door een gruwelijke tsunami? De toekomst is nauwelijks te voorspellen. Wat we wel doen is enkele feiten en geplande gebeurtenissen over 2012 op een rijtje zetten.

Het jaar 2012 is een schrikkeljaar en kent dus 366 dagen. Ook kent 2012 drie vrijdagen de dertiende. Verder kunnen we weer een paar eclipsen verwachten, waarvan een volledige zonsverduistering op 13 november die je in de omgeving van de Stille Oceaan kunt waarnemen. Op 20 mei volgend jaar is er ook al een ringvormige zonsverduistering en op maandag 4 juni 2012 vindt er een gedeeltelijke maansverduistering plaats.

Draak

Voor de Chinezen begint op 23 januari 2012 het jaar van de draak. Dit mythologische dier belichaamt de mannelijke yang-energie en staat voor levendig, trots, enthousiast, grote hartstocht en dynamiek. De draak staat in China in hoog aanzien: hij laat een vlammend spoor achter met zijn aanstekelijke passie, maar kan anderen die volgen, ook verschroeien. Beroemde draken zijn Al Pacino, Bruce Lee, Jeanne d’Arc en Salvador Dali.

Sport

In 2012 vinden er ook een aantal grote sportevenementen plaats. Op 27 juli 2012 starten in Londen de 27e Olympische Spelen. De Britse hoofdstad is de eerste stad waar de spelen voor de derde keer worden georganiseerd. In Polen en Oekraïne vindt dan weer het Europees Kampioenschap voetbal plaats. Wordt het Spanje, Duitsland of Nederland? Wie zal het zeggen?

Maya’s en 2012

Of de wereld op 21 december 2012 vergaat, weten we écht niet, maar gelovigen denken van wel, omdat dan de Maya-kalender zou eindigen. In 2012 zullen er dan ook veel boeken, tv-documentaires en dergelijke verschijnen over het einde van de wereld. Hoogtepunt wordt ongetwijfeld de film Revelations of the Mayans 2012 and Beyond, die volgend jaar in de bioscoop verschijnt. De film wordt gesteund door de regeringen van Mexico en Guatemala en belooft het bewijs te leveren dat de hoogontwikkelde Maya-cultuur in Centraal-Amerika op het hoogtepunt van haar beschaving contact zou hebben onderhouden met buitenaards leven. 

Wat we zeker ook nog verwachten in 2012 is: meer gezEURO, dure energierekeningen en een hoop gegooi met modder in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in november 2012.