Lolita en Fernando, een koppel rode panda’s, kreeg onlangs een tweeling. De kleintjes werden door hun moeder drie maanden verborgen gehouden, maar sinds vorige week verlaat de tweeling regelmatig het nest en kunnen bezoekers de schattige rode panda’s bewonderen in dierentuin Planckendael in het Belgische Mechelen.

Midden augustus heeft dierenarts Francis hen gevaccineerd tegen de kattenziekte. Hij heeft meteen van de gelegenheid gebruikgemaakt om hun geslacht te bepalen. Het zijn twee vrouwtjes. Bezoekers hebben de twee via de website de namen Ophelia, wat ‘helper’ betekent, en Oshin, Indiaas voor ‘zee,’ gegeven.  

Kwetsbaar
Rode panda’s komen voor in de oostelijke Himalaya en in Zuidwest-China. Ze zijn kwetsbaar en staan op de rode lijst van het the International Union for Conservation of Nature (IUCN). Er leven nog zo’n tienduizend rode panda’s in de natuur, maar hun aantal neemt snel af. Ze wonen in bergwouden die gekapt worden én hun prachtige pels is gegeerd bij stropers. 

Pandacake
Rode panda’s zijn roofdieren, maar eten vooral vegetarisch. Hun favoriete voedsel bestaat uit verse bamboebladeren en -scheuten die ze met hun scherpe tanden fijnmalen. In Planckendael krijgen ze naast de verse bamboe ook speciale pandacake. Deze cake bevat naast vermalen bamboe ook extra mineralen en vitaminen die panda’s nodig hebben. 

Wie de schattige rode panda’s in het echt wil bewonderen, kan naar dierentuin Planckendael in Mechelen in België. 

Foto’s© Planckendael/Jonas Verhulst