‘Haha…zolang deze kwezel aanblijft als minister van Cultuur…stress, yeah right!’ Zomaar een bericht op Facebook vandaag. De ‘kwezel’ is Vlaams cultuurminister Joke Schauvliege. Die maakte vanmorgen op de radio een uitschuiver door Matthias Schoenaerts – acteur in de Oscargenomineerde film Rundskop – Matthias Schoenmakers te noemen. De verspreking leidde tot honende reacties op Twitter en Facebook.  

In een poging haar imago te redden, tweette Joke Schauvliege achteraf: ‘Matthias sorry was echt lapsus van de stress.’ Zijn achternaam liet ze maar achterwege. De minister zou ‘s nachts overigens wel naar de Oscaruitreiking hebben gekeken.

Wellicht was ze hierdoor vanmorgen niet helemaal fris – en wat gestresseerd – tijdens een interview over het feit dat Rundskop vannacht buiten de prijzen viel. Alleen: de cultuurminister staat al jaren bekend om haar gebrek aan kennis over én van de culturele sector.

Gewone sterren

Joke Schauvliege maakte haar verspreking tijdens het programma De Ochtend op de VRT-radio. De interviewer vroeg haar om een reactie, nadat Rundskop vannacht naast een Oscar greep in de categorie Beste Buitenlandse Film. Schauvliege, zoekend naar haar woorden: “….het klopt ook wel dat de persoon van Michaël Roskam, maar ook van Matthias Schoenmakers, dat …dat toch wel indruk gemaakt heeft. Ze zijn sterren en toch blijven ze zo gewoon…’ 

Acteur Matthias Schoenaerts staat door de Oscarnominatie van Rundskop – maar zeker ook door de vele internationale prijzen die de film in de wacht sleepte – al maanden in de schijnwerpers. Bovendien kreeg hij voor zijn acteerprestatie ook heel wat lof vanuit de internationale filmwereld. Niet zo’n al te beste beurt dus voor de Vlaamse minister van Cultuur, die voor haar benoeming al onder vuur lag door haar gebrek aan culturele bagage.  

‘Schoenmakers’ blijf bij je leest?

Joke Schauvliege deed haar imago als ‘cultuuranalfabeet’ direct alle eer aan toen ze een dag na haar aanstelling in het programma Terzake liet weten dat ze ‘zes maanden eerder nog enorm had genoten van een of ander toneelstuk van een amateurtoneelgroep in haar gemeente Evergem.’ Schrijver Tom Lanoye vond zoiets ‘onaanvaardbaar’ voor een cultuurminister.

Bekijk het destijds veelbesproken fragment in een item uit het VRT-journaal van 2009. Ook in het Vlaamse parlement werd Schauvliege direct onder vuur genomen.

Het fragment met de verspreking van Joke Schauvliege kun je beluisteren op de site van deredactie (VRT).

A Seperation

De prijs voor beste niet-Engelstalige film ging uiteindelijk naar de grote favoriet A Seperation, een drama uit Iran. Regisseur Asghar Farhadi nam het felbegeerde beeldje in ontvangst van niemand minder dan Madonna en droeg zijn Oscar in zijn dankwoord op aan het Iraanse volk.

Alle Oscaarwinnaars 2012 vind je op de website van The Academy of Motion Pictures Arts & Sciences.

Foto home pagina: YouTube