Heb je nog ergens wat zonnebloemzaadjes liggen, dan kun je die op 1 mei 2012 letterlijk in de grond stoppen, want volgende week dinsdag 1 mei is het weer Internationale Zonnebloemdag, ofwel International Sunflower Guerrilla Gardening Day. Op deze dag plantten vooral stadsmensen op het noordelijke halfrond, daar waar er maar weinig groen en kleur te bespeuren valt, in het ‘wild’ zonnebloemzaadjes op  publieke stukjes grond om ze vervolgens af en toe water te geven, onkruid te wieden,  zodat de bloemen in augustus in volle bloei staan en voorbijgangers blij kunnen maken.

Omdat er vandaag de dag maar weinig bloemen en groen te bespeuren vallen in de steden, die nu vooral worden ‘gekleurd’ door veel beton en baksteen, besloten enkele Brusselse  guerrilla stadsboeren, 1 mei uit te roepen tot Internationale Zonnebloemendag: een stad waar volgens hen te weinig kleur en fleur te bespeuren valt. In mei 2007 gingen de eerste zaadjes de grond in.

Zonnebloemen, Inca’s en het Romeins lentefeest
Al sinds de Romeinse tijd is 1 mei een feestdag waarop planten en bloemen weer bloeien en het lentefeest wordt gevierd. Romeinen vierden dat alle bloemen weer tot bloei  kwamen en bedankten zo de aarde voor zoveel vruchtbaarheid. Internationale Zonnebloemdag is de vertaling van deze traditie naar de huidige, moderne samenleving en huidige tijd, waarin met name in de steden maar weinig bloemen en groen te bespeuren valt.

Dat was ooit wel eens anders, want zonnebloemen komen oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika, waar de Inca’s zonnebloemen vereerden als ‘beeld’ van hun zonnegod. Omstreeks 1530 werd de zonnebloem dan weer door Spaanse zeelieden naar Europa gebracht, waar Girasol, Spaans voor zonnebloemen, vandaag de dag vooral worden gekweekt voor het maken van zonnebloemolie.

Girasol in Brussel
Het was de Brusselse guerrilla stadsboer ‘Girasol,’ die in 2007 samen met enkele vrienden zonnebloemzaadjes kocht, gewoon omdat de zaadjes weinig kosten, de bloem weinig onderhoud vergt, sterk is en een vrolijke, kleurrijke ‘uitstraling’ heeft. ‘Girasol,’ tevens de spreekbuis van de stadsboeren, kocht in 2007 samen met wat vrienden 10.000 zonnebloemzaadjes die ze vervolgens samen her en der in de grond stopten: op publieke plaatsen, goed in het zicht in de stad. Het resultaat werd gefotografeerd en belandde op de blog van Brussel Farmer en zo verspreidde de zonnebloem zich: alleen waaierden de zaadjes nu uit via het internet…

Guerilla Gardening
…naar Londen. Zo werd de traditie van zonnebloemen planten op 1 mei via internationale internet contacten met andere guerrilla gardeners – de internationale term voor stadsboeren die met name in steden kleine ‘tuintjes’ maken, zoals Engelsman en guerrilla gardener Richard Reynolds, de stichter van guerillagardening.org.

Richard Reynolds riep in 2008 op zijn beurt 1 mei uit tot International Sunflower Guerilla Gardening Day. Hij wordt internationaal gezien als degene die International Sunflower Guerrilla Gardening Day op 1 mei in het leven heeft geroepen.

Het doet er eigenlijk niet zozeer toe wie het was, zonnebloemen en de grond zijn ten slotte van iedereen en niemand. Feit is dat op 1 mei met name stadsmensen wereldwijd eropuit trekken met zonnebloemzaadjes, een schepje of desnoods een schroevendraaier, een gaat in de aarde maken in publieke grond, dus ergens op een plekje in de stad en zaadjes planten, een beetje kraanwater erover gieten en klaar. De natuur doet de rest.

Plant eens een zaadje…
Moeilijk is het niet want de zaadjes hoeven maar twee centimeter diep in de grond gestoken te worden. Verder zijn ze, volgens Brussel Farmer ‘Girasol’ niet duur. “Natuurlijk moet je ze wel af en toe verzorgen, wat onkruid verwijderen, water gieten en eens gaan kijken hoe de blaadjes uit de aarde tevoorschijn komen en je ze ziet groeien. Het mooiste moment is en blijft als de gele bloemen tot bloei komen en de hele stad wordt opgevrolijkt. Daar draait het om.”

Er zijn zeven simpele stappen nodig om een zonnebloem tot volle wasdom te laten komen:

1. Regel zonnebloemzaadjes via bijvoorbeeld je lokale tuincentrum.
2. Trek er op 1 mei uit met een schepje en een fles kraanwater de stad in.
3. Vind ergens een ‘zonnig’ stukje aarde.
4. Graaf een kuiltje van 1 tot 2 centimeter diep, zaadje erin, aarde erover, klaar.
5. Check je zonnebloemen af en toe geef ze eens wat water en verwijder wat onkruid.
6. Deel je foto’s op Facebook of Twitter met hashtag #SunflowerDay of #zonnebloemdag.
7. Vanaf juli/augustus staan er in de stad prachtige zonnebloemen.

Deel je bloemenfoto’s via internet
Guerrilla gardeners verspreiden hun bloemen en planten verder niet alleen in steden, maar ook door het delen van foto’s via internet. Zodat gewone mensen zoals jij en ik het weer te weten komen. Wil je dus meehelpen om ervoor te zorgen dat in augustus 2012 zoveel mogelijk steden worden opgevrolijkt met zonnebloemen, wil jij de stad en de wereld wat kleur geven, steek dan volgende week dinsdag 1 mei 2012 zelf wat zonnebloemzaadjes in de grond.

Praktisch
Foto’s van de groei en het uiteindelijke ‘resultaat’ kun je ‘delen’ (foto’s van de door jouw geplante zonnebloemen of die van een ander, wat maakt het uit) via de Facebook pagina International Guerilla Gardening Day 2012.

Foto Brussel Farmer Blog. Meer foto’s vind je op de Brussel Famer Flickr pagina.

Richard Reynolds roept elk jaar op mee te doen aan International Sunflower Guerilla Gardening Day. (YouTube2011)