Ontwerper Gabriele Diamanti heeft een zonne-oventje ontworpen, waarmee zout water via een natuurlijk proces omgezet wordt in zoet water. Je vult de boiler met zout zeewater, draait de schroefdop er op en zet de zonne-oven in de zon, waardoor het water begint op te warmen. De stoom die hierdoor ontstaat wordt naar een speciaal compartiment geleid, waar het condenseert. Deze condensatie wordt opgevangen in een kom en je hebt zoet water.

Maar er is nog meer goed nieuws, want de zonne-oven wordt lokaal geproduceerd uit beschikbare materialen zoals klei en gerecycleerd staal. Er zijn geen transportkosten verbonden aan de productie van de Eliodomestico, aangezien men gebruik maakt van lokale werknemers.

Open-source
Door het eenvoudige design is de zonne-oven ook makkelijk te onderhouden en repareren. Het is met andere woorden een open-source project dat voor iedereen beschikbaar moet zijn.
Het project won recent de Core77 Design Award voor zijn sociale impact. Gabriele Diamanti heeft ook veel internationale reacties gekregen en hoopt dat zijn zonne-oven lokaal kan worden gefabriceerd door lokale ambachtslieden die gebruik maken van beschikbare materialen in de omgeving.

Meer informatie over de Eliodomestico vind je op de website van Gabriele Diamanti.