“Het is niet leuk meer op De Wallen”, zeggen Martine en Louise Fokkens. De 69-jarige tweelingzussen hebben er samen een halve eeuw op zitten in de beroemdste rosse buurt van Amsterdam. In hun boek Ouwehoeren vertellen ze over hun carriere achter de ramen.

Het boek is net uit én op het internationale documentairefestival IDFA in Amsterdam gaat in november de gelijknamige documentaire over de tweelingzussen in première. In februari 2012 zal de VPRO ‘Ouwehoeren, de docu’ ook uitzenden. De twee zussen stonden in hun hoogtijdagen bekend als de koninginnen van de Wallen, meldt De Telegraaf in haar zaterdageditie.

Geldgebrek

Het is Louise die als eerste in een peeskamertje terecht komt. Haar toenmalige man smijt met geld en op haar twintigste belandt ze in de prostitutie. Het is begin jaren zestig. Haar tweelingzus kan het aanvankelijk niet geloven als ze hoort hoe Louise aan de kost komt. Maar niet veel later krijgt zij een baantje als schoonmaakster in het bordeel waar haar zus werkt. Binnen de kortste keren zit ook Martine achter het raam.

Halve eeuw

De twee zussen hebben altijd veel steun aan elkaar gehad. Daarom hebben ze het het samen ook zo lang volgehouden, zeggen ze. Meer dan een halve eeuw ervaring hebben ze dan ook samen. Over het leven op de Wallen gaat hun boek Ouwehoeren. De dames vertellen recht voor zijn raap en vol smeuïge details over ‘Keesje & Tante Miep’, ‘De Tuinkabouter’ en ‘Leipe Loetje Duimelot’.

Hoewel Louise niet meer achter de ramen werkt, komt ze nog geregeld op De Wallen. Martine, die nog wel in de prostitutie zit, doet het wel wat kalmer dan vroeger maar heeft niks te klagen over voldoende klandizie. Toch is de sfeer van vroeger helemaal weg, vinden de zussen. “Er wordt niet meer lekker geouwehoerd,” klinkt het.

‘Ouwehoeren, verhalen uit de Peeskamer’, Martine & Louise Fokkens, Bertram en de Leeuw Uitgevers BV, 14,95 euro.