De geboorte van het olifantje Kai-Mook in de ZOO van Antwerpen in 2009 beroerde heel België. Sindsdien haalt ze regelmatig het nieuws. Onlangs vierde ze haar derde verjaardag met een smakelijke groentetaart en binnenkort, op 18 juni, verhuist ze met de rest van de olifanten uit de binnenstad naar dierentuin Planckendael in Mechelen. Gisteren werd er een standbeeld van haar onthuld in de Zoo, daar waar het allemaal begon.

 

Met de nakende verhuizing krijgt Kai-Mook ondertussen al sinds begin dit jaar bijna dagelijks containertraining, het binnenwandelen in een grote ‘verhuisdoos,’ zodat de verhuizing zelf straks zonder al te veel stress zal verlopen. “De containertraining verloopt vlotjes, aldus Katleen Goemans, “Kai-Mook oefent vrijwel dagelijks en ze loopt er nu zelf in.”

Brons voor Kai-Mook
Omdat Kai-Mooi gemist zal worden in de Antwerpse dierentuin in het centrum van de stad, werd er besloten om de publiekstrekker te vereeuwigen in brons. Het kunstwerk van kunstenaar Ronald de Winter, een levensgrote Kai-Mook in brons, werd gisteren onthuld.
Twee jaar lang observeerde Ronald de Winter de jonge Kai-Mook. ‘Door haar anatomie te analyseren, maar ook haar manier van leven, haar gewoontes, haar angsten, haar omgeving, haar voeding en haar interesse in haar omgeving kon ik haar hele leven in het beeld vatten,’ vertelt Ronald de Winter.

Dieren inspireren …
De ZOO Antwerpen is al jarenlang een bron van inspiratie voor heel wat kunstenaars van uiteenlopende disciplines. Zo begeesterden de exotische dieren Rembrandt Bugatti al aan het begin van de twintigste eeuw. Jarenlang had hij een atelier in de dierentuin, wat hem inspireerde hem tot het maken van meer dan 200 sculpturen.
Ook verschillende andere dierenbeeldhouwers vonden hun weg naar de unieke tuin met vreemde, exotische inwoners. Hun kunstwerken zijn vandaag de dag nog altijd te zien in de Antwerpse dierentuin.

Wij wensen Kai-Mooi alvast een prettig verhuizing en veel plezier in haar nieuwe thuis: dierentuin Planckendael in Mechelen, gelukkig niet al te ver weg. Wil je op de hoogte blijven van de verhuizing van de jonge olifant surf dan naar Kai-Mooi verhuist.

Foto ©ZOO Antwerpen, fotograaf: Jonas Verhulst.